Ekonom David Marek o schůzce u prezidenta: Se zvýšením důchodového věku všichni bez podmínek souhlasili

Všichni přítomní na schůzce s prezidentem souhlasili s tím, že bude nezbytné zvyšovat důchodový věk, a to bezpodmínečně. Uvedl to ekonom David Marek, který byl jedním z patnácti účastníků schůzky o podobě důchodové reformy. Společnou shodu krátce poté zpochybnili hlavní představitelé hnutí ANO, zejména pak předseda Andrej Babiš.

Foto: Kancelář prezidenta republiky
Prezident Petr Pavel jedná o důchodové reformě.

David Marek působí jako hlavní ekonom české pobočky auditorské a poradenské společnosti Deloitte a byl jedním z 15 účastníků schůzky o důchodové reformě, kterou pořádal prezident Petr Pavel. Vedle prezidenta se za vládní koalici zúčastnil ministr Marian Jurečka a za hnutí ANO pak poslanci Aleš Juchelka, Alena Schillerová a Karel Havlíček. Dalšími účastníky pak byli zejména úředníci nebo poradci jednotlivých politiků.

Nyní ekonom Marek otevřeně popsal, jak probíhala část schůzky, kdy se jednalo o možném zvyšování důchodového věku. A podpořil verzi, kterou prezentují prezident Pavel a ministr Jurečka, tedy že na nutnosti dalšího navýšení věku odchodu do důchodu panovala jednoznačná a bezpodmínečná shoda.

„My jsme se opravdu na něčem dohodli. Dohodli jsme se především na pravidlech diskuse a následně na základních záležitostech. První otázka byla pro všech 15 hlav, které byly u toho stolu, zda souhlasíme s tím, že současný důchodový systém potřebuje změny, jinak je dlouhodobě finančně neudržitelný. Ze všech stran zaznělo ano,“ uvedl David Marek v nedělním vysílání pořadu Otázky Václava Moravce.

Shoda bez dalších podmínek

Dále již konkrétně hovořil k důchodovému věku. „Druhá otázka byla, zda v okamžiku, kdy hlavním problémem důchodového systému je stárnutí populace, bude nezbytné zvyšovat věkovou hranici pro starobní důchody. Zaznělo bezpodmínečné ano ze všech stran,“ konstatoval Marek.

Tento závěr následně začali relativizovat přímo účastníci schůzky za hnutí ANO. Například Alena Schillerová uváděla, že hnutí bude se zvýšením důchodového věku souhlasit, pokud to vyplyne z analýzy o stavu důchodového systému a budou splněny některé další podmínky. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš následně jednoznačně zvyšování důchodového věku odmítl a konstatoval, že k žádné dohodě nedošlo a že šlo o nedorozumění.

David Marek naznačil, že zástupci hnutí ANO neříkají pravdu. „Jedno z pravidel, o kterých jsem se zmínil, bylo to, že komunikace závěrů bude společná. Pokud se na něčem dohodneme, tak potom prezident má právo to na společné tiskové konferenci oznámit: ano, dohodli jsme se na tomto. A to přesně prezident udělal, protože jsme se na tom opravdu dohodli. Pokud následně dochází k dezinterpretaci těch závěrů, tak si můžete udělat představu o tom, kdo říká pravdu, a kdo ne,“ řekl David Marek.

O důchodové reformě společně jednalo 15 osob.Foto: Kancelář prezidenta republiky

Striktní odmítnutí Andreje Babiše

V tomto ohledu je překvapivé, že když prezident Pavel na tiskové konferenci shodu na zvyšování důchodového věku oznamoval, vedle stojící Alena Schillerová a Karel Havlíček to nijak nezpochybnili. I to naznačuje, že ještě v tu chvíli s názorem souhlasili, jinak měli prostor se jakkoliv vymezit.

Hnutí ANO se proti tomuto závěru schůzky striktně vymezilo až s několikadenním odstupem, a to dvěma způsoby. Andrej Babiš natočil video, ve kterém možnost růstu věku odchodu do důchodu nad 65 let odmítl. Zástupci hnutí také podali zásadní připomínku k zápisu ze společné schůzky. „Překvapila nás rétorika prezidenta, že je na tom shoda. To, že se proti něčemu kategoricky nevymezíme a jsme připraveni projít nové podklady, neznamená, že s tím souhlasíme,“ uvedl k tomu Karel Havlíček.

Další společná schůzka ve stejném složení u prezidenta je naplánovaná na 22. dubna a všichni účastníci s ní zatím počítají. I ekonom David Marek je přesvědčen o tom, že jednání o změnách důchodů musí pokračovat. „Schůzka musí pokračovat, ať už se mezitím stalo cokoliv. Samozřejmě není to příjemné, protože se budeme muset vracet k bodu, o kterém jsme si mysleli, že už máme projednaný,“ uzavřel s tím, že cílem je dosáhnout shody na základních prvcích změn, které budou platit následující desítky let bez ohledu na výsledky budoucích parlamentních voleb.

Foto: Kancelář prezidenta republiky/Zuzana Bönisch

Více k tématu