Babiš straší lidi snižováním důchodů, ministr Jurečka to jednoznačně odmítl

Poslanec a kandidát na prezidenta Andrej Babiš před volbami rozeslal e-mail, jehož cílem je zbytečně vystrašit důchodce a další lidi, kteří dostávají od státu sociální dávky. Píše například to, že vláda chystá snížení důchodů, což ale ministr Marian Jurečka odmítá.

Foto: Profimedia
Poslanec Andrej Babiš.

Andrej Babiš rozeslal svým příznivcům e-mailový newsletter, ve kterém se v lidech snaží zbytečně vyvolat strach a obavy z nepříznivých změn, a to například u důchodů. Napsal například následující: „Je veřejným tajemstvím, že vláda Petra Fialy chystá po prezidentských volbách brutální utahování opasků.“

Zmínil třeba to, že vláda chystá snižování penzí, zvyšování věku odchodu do důchodu, omezování sociálních dávek nebo zdravotní péči pro bohaté. Mnoho současných důchodců nebo lidí, kteří mají několik málo let do důchodu, tak může mít obavy z budoucnosti.

Ve skutečnosti varování Andreje Babiše obsahuje nepravdy nebo zbytečné zveličení situace. Upozornil na to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který má většinu zmiňované agendy pod svým ministerstvem. „Bojovat čestně chce kuráž, bohužel ne všichni ji mají. Asi proto posílá Andrej Babiš voličům e-mail plný lží,“ napsal ministr Jurečka na svém Twitteru.

Důchody se budou zvyšovat

Zcela odmítl tvrzení, že se vláda chystá snižovat důchody. „Že se chystáme snížit penze? To je ale blbost! Důchody jsou ze zákona pravidelně valorizovány! Jen za minulý rok jsme je zvýšili v průměru o 2500 korun a letos od ledna znovu asi o 890 korun,“ uvedl Jurečka. Už dříve řekl, že nejbližší mimořádnou valorizaci důchodů očekává v průběhu léta.

„Omezování sociálních dávek – další jednoznačná lež! Naopak od ledna narostl přídavek na dítě, příspěvky pro pěstouny, příspěvek na bydlení. A pomoc státu děláme dostupnější. Digitalizujeme a posilujeme úřady práce, aby se k lidem pomoc dostala včas,“ napsal ministr.

Upřesnil také informaci, která vyvolává dojem, že se zvažované zvýšení důchodového věku týká v dohledné době všech budoucích důchodců. „Zvýšení důchodového věku se nynější předdůchodové generace rozhodně netýká. Časem to ale bude aktuální, ať chceme, nebo ne, a počítalo se s tím už v době, kdy byl věk odchodu do důchodu zákonem zastropován. Tedy v době, kdy byl Andrej Babiš ve vládě,“ konstatoval Marian Jurečka.

Je nutno dodat, že zvyšování důchodového věku v současné době stále průběžně probíhá a bude pokračovat i v dalších letech. Až po roce 2037 bude důchodový věk definitivně zastropován na 65 letech. Případné zvyšování nad tuto hranici, o němž se nyní začíná mezi experty a politiky hovořit, se tak bude týkat pravděpodobně až dnešních třicátníků a bude také pozvolné. Lidé, kteří půjdou do důchodu v nejbližších 15 letech, se nemusí obávat toho, že by šli do důchodu později, než nyní očekávají.

Premiér Fiala popsal své vize pro schválení důchodové reformy: Je nutná politická shoda

Andrej Babiš ve svém e-mailu zmiňuje také hrozbu toho, že zdravotní péče bude pro bohaté, což může mnoho důchodců také zbytečně vystrašit. Jak upozornil server Seznam Zprávy, Babiš pravděpodobně naráží na úvahy ministra zdravotnictví Vlastimila Válka o zavedení nadstandardů. Šlo ale pouze o úvahy na konferenci strany TOP09 a v současné době se nic takového nepřipravuje. „K případnému zavedení nadstandardů se postavili rezervovaně politici koaličních ODS a STAN. Odmítly je opoziční hnutí ANO a zdravotnické odbory,“ stojí v článku.

V době, kdy byl Andrej Babiš premiérem, sliboval prosazení důchodové reformy bez zdlouhavých a neplodných diskusí, a dokonce to jeho vláda měla jako první bod svého programového prohlášení. Reálně však jeho vláda reformu neprosadila, pouze opakovaně mimořádně zvýšila důchody. Krátce před volbami v roce 2021 pak poslanci hnutí ANO podpořili zavedení výchovného, které však jeho vláda do té doby odmítala.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu