Andrej Babiš: Nebudeme bránit, aby některé profese dostávaly jen základní výměru důchodu

Poslanec a kandidát na prezidenta Andrej Babiš nastínil některé své vize týkající se důchodové reformy. Podle něj by někteří lidé mohli platit důchodové pojištění jen v základní sazbě a na důchod by si vytvářeli rezervy jiným způsobem. Také konstatoval, že návrh důchodové reformy, který vznikl za jeho vlády, byl nepoužitelný.

Foto: Profimedia
Poslanec Andrej Babiš.

Kandidát na prezidenta a šéf hnutí ANO Andrej Babiš při aktuálním jednání Poslanecké sněmovny popsal některé své představy týkající se plánovaných důchodových změn. Rád by o chystané reformě jednal s vládou, která chce konkrétní návrhy představit v druhé polovině roku 2023.

„Já jsem přesvědčen, že měnit systém důchodů, respektive důchodového pojištění, je nutno postupně a krok za krokem, odstraňovat jeho nerovnováhy a měnit jeho parametry. Dosavadní průběžný systém se osvědčil, protože tak funguje i v ostatních vyspělých zemích Evropy,“ uvedl Andrej Babiš při jednání.

A dále popsal i konkrétní vizi, která by podle něj mohl být realizována. „A také jsme mluvili o tom, že nebudeme bránit tomu, že některé profese a někteří lidé mohou důchodové pojištění platit jen v základní sazbě, ale pak dostanou jen základní výměru. Ať si na důchod tedy vytvářejí rezervy nějakým jiným způsobem. Ale o tom je ta debata, ale pan ministr o tom nemluví,“ pokračoval poslanec Babiš. Více ale své představy o reformě nerozvedl, pouze naznačil, že se mu nelíbí debaty o pozdějším odchodu do důchodu.

Nepoužitelný návrh reformy

Zároveň Babiš konstatoval, že návrh důchodové reformy, který v jeho minulé vládě připravila ministryně Jana Maláčová, byl nepoužitelný a jeho přípravu považuje za ztracený čas. Právě přípravu důchodové reformy měla jeho vláda jako první bod svého programového prohlášení.

Zásadním problémem návrhu podle Babiše bylo, že neobsahoval postupy, kde na reformu a související zvýšení důchodů vzít peníze.

„Naše vláda počítala s tím, že se zahájí důchodová reforma, a definovala praktické kroky, které by bylo vhodné udělat. Ministerstvo práce a sociálních věcí se však vydalo vlastní cestou a vytvořilo komisi pro spravedlivé důchody, kterou vedla paní profesorka Nerudová. Výsledkem práce této komise – a tam seděli všichni, tam byly zastoupeny všechny politické strany – byl naprosto nepoužitelný návrh, který sice přesně věděl, jak skokově zvýšit důchody všem důchodcům, ale vůbec se nezajímal o to, kde na takové nesmyslné zvýšení důchodů vzít peníze. Prostě zkrátka to byl ztracený čas,“ řekl Andrej Babiš.

Andrej Babiš dostal výměru důchodu: Na daních odvedl stamiliony, stát mu přiznal 19 tisíc korun

Nerudová: Nutné jsou změny daní

Ekonomka Danuše Nerudová, která také kandiduje na post prezidenta, opakovaně vysvětlila, že návrhy její důchodové komise záměrně neobsahují konkrétní návody, jak reformu financovat. Podle ní by mělo zároveň dojít k úpravě daní, které by s financováním pomohly.

„Od začátku jsem jasně říkala, že pokud chceme dělat důchodovou reformu, musíme velmi vážně hovořit o daňové reformě,“ uvedla Nerudová v rozhovoru pro České důchody s tím, že současný daňový mix nereflektuje aktuální strukturu ekonomiky v Česku.

Nerudová také opakovaně chtěla o daních diskutovat s tehdejší ministryní financí Alenou Schillerovou, ale ta podle jejích slov neměla zájem. „Několikrát jsem vyzývala ministryni financí, aby se důchodové komise zúčastnila. Ale nezúčastnila se ani jednou a ve veřejném prostoru jasně zaznívalo, že daňovou reformu nechystá,“ dodala.

Vláda Andreje Babiše nakonec ve spolupráci s ODS prosadila snížení daní, konkrétně šlo o zrušení takzvané superhrubé mzdy. Tím stát při výběru daní přišel přibližně o 100 miliard korun ročně.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu