Výchovné je sociální dávka a nemá být součástí důchodů, tvrdí Aleš Juchelka

Poslanec Aleš Juchelka se opakovaně snaží veřejnost přesvědčit, že výchovné nemá být součástí důchodového systému a má na něj být pohlíženo jako na sociální dávku. Přitom pro současnou podobu výchovného sám hlasoval.

Foto: Profimedia
Poslanec Aleš Juchelka

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Překvapilo mě, jakým způsobem o výchovném hovoří Aleš Juchelka, který za hnutí ANO vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí. V několika posledních rozhovorech výchovné označil za „vyrovnávací sociální dávku“ a řekl, že by neměla být součástí důchodů.

Například v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl: „Klasický případ je výchovné. To průběžný systém prodražilo o 19 miliard korun. Já proti té pětistovce za vychované dítě nic nemám, nicméně se jedná o klasickou vyrovnávací sociální dávku, která tam nemá co dělat. Má jít z úplně jiné rozpočtové kapitoly.“ Prakticky totéž prohlásil také pro Deník.cz nebo Blesk.cz.

Výchovné je součástí důchodů

Myslím si, že v tomto ohledu je poslanec Juchelka trochu mimo. Ano, výchovné je do určité míry nesystémový prvek, který byl do důchodového systému „natvrdo“ vložen. Ale dnes je jeho standardním prvkem a podle zákona tvoří nedílnou část procentní výměry starobního důchodu.

Jde o ocenění za péči a výchovu dítěte, které zvyšuje důchod, což dokonce stálo i v důvodové zprávě k návrhu na zavedení výchovného: „Smyslem výchovného je ocenit osoby, které získaly významnou zásluhu z hlediska budoucnosti financování základního důchodového pojištění tím, že dlouhodobě zajišťovaly výchovu dítěte, čímž se (obvykle) postaraly o přínos nového pojištěnce do systému.“ Nikde se nezmiňuje, že jde o sociální dávku.

Mám dokonce pocit, že označení výchovného za sociální dávku je neuctivé a možná až trochu ponižující. Juchelka sice říká, že proti výchovnému „nic nemá“, ale zároveň by ho rád z důchodů vyčlenil jinam, zřejmě mezi ostatní dávky v hmotné nouzi, kam patří třeba mimořádná okamžitá pomoc nebo příspěvek na bydlení. Nepřímo tak ženám a mužům říká, že kdyby neměli děti a raději pracovali, neměli by nižší důchod a stát by je nemusel kompenzovat pomocí sociálního příspěvku. Jakoby si výchova dětí a tedy nových daňových poplatníků nezasloužila standardní ocenění.

Pro současnou podobu hlasoval

Bohužel nechápu, čeho se Aleš Juchelka snaží dosáhnout. Pro současnou podobu výchovného v roce 2021 sám hlasoval, podobně jako drtivá většina poslanců hnutí ANO. Před hlasováním nevystoupil na plénu s žádnou připomínkou, nevyjádřil se k nesystémovosti a nekritizoval skutečnost, že by se výchovné mělo stát součástí důchodů. Možná sehrálo roli to, že se blížily volby.

Nechci se ale ohlížet do minulosti, spíše mě zajímá, jakým způsobem bude k výchovnému přistupovat v budoucnu. Podpoří jeho zrušení a současné nahrazení mnohem systémovějším rodinným vyměřovacím základem, jak navrhuje současná vláda? A jaké kroky případně učiní, aby výchovné vyčlenil z důchodového systému? A týkalo by se to jen budoucího výchovného, nebo i toho, které už bylo přiznáno?

Změny výchovného mají dopadnout na budoucí a v menší míře na současné důchodce

Detaily zatím nezveřejnil

Aleš Juchelka vystupuje jako stínový ministr práce a sociálních věcí a aspiruje tak na tuto funkci v případě, že hnutí ANO uspěje ve volbách v roce 2025 a dostane se do vlády. Proto považuji jeho prohlášení za významná a je důležité znát, o co by jako ministr usiloval. A zatím to vypadá, že se současnou podobou výchovného nesouhlasí.

V projevu v Poslanecké sněmovně v květnu 2023 k výchovnému řekl, že je nesystémové, „napsáno špatně“ a za jeho zavedení jsou odpovědní poslanci ANO a KDU-ČSL. V květnu 2024 výchovné kritizoval s tím, že patří do sociálního systému, a ne do toho důchodového. Dokonce konstatoval, že se z průběžného systému stává „béčkový sociální systém“.

Zaslal jsem tedy Aleši Juchelkovi otázky, ve kterých jsem se ptal, zda bude prosazovat „vyčlenění“ výchovného z důchodového systému, či chystá nějaký konkrétní legislativní návrh nebo jestli případně podporuje návrh na zrušení výchovného pro méně než 3 tři děti, který je součástí vládní důchodové reformy.

Bohužel ale na otázky neodpověděl, takže na jasnější pohled na situaci si musíme počkat, a to pravděpodobně až na příští rok. Hnutí ANO uvedlo, že návrh na změny důchodového systému a reformu považuje za své „know-how“ a případné detaily zveřejní až před volbami.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu