O přiznání výchovného k důchodu se soudí už 70 lidí, někdy jde o spory rodičů

Přibývají lidé, kteří se soudí kvůli tomu, že jim nebylo přiznáno výchovné. Česká správa sociálního zabezpečení momentálně eviduje 70 správních žalob, prostřednictvím kterých se důchodci domáhají přiznání výchovného. Ve většině případů jde o muže.

Foto: Adobe Stock
Bývalí manželé vedou spor o výchovné. (ilustrační foto)

Výchovné se vyplácí od začátku roku 2023. Nárok na 500 korun za dítě má každý starobní důchodce, který splní podmínky výchovy. Pokud podmínku splňuje více lidí, je výchovné přiznáno tomu, kdo se o dítě staral nejdelší dobu. Není důležité, jestli jde o muže, či ženu, rozhoduje jen délka výchovy.

V některých případech se objevují spory o nárok na výchovné, a to v následujících situacích:

  • Spory lidí s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) o přiznání výchovného, pokud má důchodce pocit, že mu bylo výchovné zamítnuto neoprávněně.
  • Spory rodičů nebo dalších lidí o nárok na výchovné za konkrétní dítě. Jde například o rozvedené rodiče, kteří se neshodnou na tom, kdo se o dítě staral déle. Případně může jít o další osoby, které dítě vychovávaly nebo jim bylo svěřeno do péče, tedy například osvojitele či pěstouny.

Úřad se setkává například se žádostmi mužů vdovců, kteří žádají o přiznání výchovného za své děti. V mnoha případech jde ovšem o žádosti neoprávněné, protože se o děti delší dobu staraly zemřelé matky. Pokud tito vdovci nedokážou doložit, že se o dítě opravdu starali ve větším rozsahu oni, ČSSZ tyto žádosti zamítá.

Spor mezi dvěma osobami typicky vznikne v okamžiku, kdy někdo odejde do důchodu, požádá si o výchovné na konkrétní dítě a následně se zjistí, že už bylo přiznáno někomu jinému. Tyto spory, kdy oba požadují přiznání výchovného, řeší ČSSZ ve speciálním správním řízení a vydává rozhodnutí, kdo má na výchovné nárok.

Doposud úřad eviduje 545 sporů, z toho už bylo 482 pravomocně uzavřeno. Celkem 8 lidí nebylo s výsledkem řízení spokojeno a obrátili se také na soud.

PODMÍNKY VÝCHOVY

Podmínka výchovy je splněna při těchto situacích (stačí splnit jednu):

  • Je nutné o dítě pečovat alespoň 10 let před dosažením jeho zletilosti.
  • Pokud se osoba ujme péče o dítě až poté, co dosáhlo 8 let, musí o něj pečovat alespoň 5 let a nesmí péči přerušit až do jeho zletilosti.
  • Když dítě předčasně zemře, je podmínka splněna, pokud o něj osoba pečovala od narození do smrti a dítě se dožilo alespoň 5 let.

Přibývají žaloby o výchovné

Celkem nyní ČSSZ řeší 70 správních žalob proti nepřiznání výchovného, z toho v 69 případech podali žalobu muži. Vyplývá to ze statistiky, kterou úřad zveřejnil v rámci odpovědi podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ještě na konci roku 2023 bylo přitom evidováno jen 20 žalob, takže počet lidí, kteří se o nárok soudí, rychle přibývá.

Pokud jde o spory dvou rodičů nebo jiných lidí o výchovné, určitou komplikací při rozhodování je skutečnost, že zákon konkrétně nestanovuje, jak přesně má úřad postupovat. Pouze je obecně uvedeno, že ve sporu rozhodují územní správy sociálního zabezpečení.

ČSSZ v informacích k výchovnému uvádí, že při rozhodování o sporech úředníci využívají různé dokumenty, třeba rozhodnutí soudu o svěření do péče, případně informace a údaje, které má ČSSZ k dispozici. Typicky může jít o historické záznamy o zaměstnání nebo čerpání ošetřovného. Úředníci mohou žádat také vyjádření všech osob, které se na výchově podílely, případně mohou vyslechnout svědky, například konkrétní dítě (dnes již jde zpravidla o dospělé osoby).

Rozhodovací praxe úředníků, a tedy i to, co mají při rozhodování o nároku brát v potaz, se průběžně upřesňuje. A do značné míry v tom mohou pomoci právě i rozhodnutí soudů. Například v roce 2023 již krajský soud v případu 69letého důchodce rozhodl, že úředníci musí potomky vyslechnout (předtím tak neučinili) a zohlednit to při rozhodování o výchovném.

Náhrada výchovného k důchodu: Jak má fungovat fiktivní vyměřovací základ

Podáno už 64 tisíc žádostí

Ženám, které již byly před začátkem roku 2023 v důchodu, bylo výchovné přiznáno automaticky, celkem šlo o víc než 1,4 milionu důchodkyň. Muži, kteří už v důchodu byli, si museli o výchovné požádat sami. Od roku 2023 už musí o výchovné žádat všichni lidé, kteří do důchodu odcházejí. Pokud při žádosti o důchod není podána žádost o výchovné, nárok na něj zaniká. Detailně je to popsáno v tomto článku.

Doposud bylo podáno celkem 64 312 žádostí o výchovné, z toho úspěšných bylo 47 271 žádostí. Ostatní byly v prvním stupni zamítnuty. Celkem 1 645 lidí podalo proti zamítnutí námitku a vyhověno bylo ve 287 případech. Čísla zahrnují české starobní důchody i důchody s mezinárodním prvkem, kdy lidé v Česku pobírají jen dílčí důchod.

Více k tématu