Politici KDU-ČSL řeší nižší odvody za více dětí. Bělobrádek: Důchodová reforma to má zohlednit

Vládní strana KDU-ČSL přišla s návrhem, podle kterého by lidé bez dětí měli platit vyšší sociální odvody. Naopak rodinám se dvěma a více dětmi by se měly snížit. Představitelé strany argumentují, že právě ocenění péče má představovat druhou rovinu zásluhovosti důchodů a jednat o tom chtějí s koaličními partnery i s opozicí.

Foto: Adobe Stock

V současné době je sazba sociálního pojištění pro všechny pracující stejná. V rámci návrhu důchodové reformy se plánuje, že starobní důchodci by měli odpuštěnou část pojištění na straně zaměstnance, tedy ve výši 6,5 %.

Podle KDU-ČSL by se mělo jít ještě dále a výše pojistného by měla být proměnlivá v závislosti na počtu dětí. Rodinám s jedním dítětem by se sazba nezměnila, rodinám se dvěma dětmi by se snížila o 1 % a v případě tří a více dětí by snížení činilo 2 %.

„Komu bychom odvod naopak zvýšili o 2 %, jsou lidé nad 35 let, kteří děti nemají. Nebudeme zkoumat proč. Jestli je to vlastní rozhodnutí, nebo to bohužel nešlo. Uvědomujeme si, že to může být někdy i lidsky velmi pohnutý příběh, kdy nebylo dáno dítě mít. Taky ale víme, že bez dětí nemáme jako společnost vůbec žádnou budoucnost,“ uvedl předseda strany a ministr Marian Jurečka na svém Facebooku.

Podle něj je potřeba rodiny s dětmi podporovat, aby měl v budoucnu kdo pracovat, odvádět daně a aby se o současnou generaci měl kdo starat. „Je proto fér, že když se někdo na výchově budoucí generace nepodílí přímo, přispěje alespoň něco málo z peněz, které za výchovu dětí vlastních přímo neutratí,“ vysvětlil Jurečka.

Dvě roviny zásluhovosti

Zatím nejde o konkrétní legislativní návrh, ale téma k diskusi. Výhrady k takové změně mají nejen někteří politici vládních stran a hnutí, ale v této konkrétní podobě ji nepodporují ani někteří lidovci. Probíhají tedy nejen jednání uvnitř strany, ale také v rámci vládní koalice a také s opozicí. Cílem je najít nějaký kompromis.

Poslanec Pavel Bělobrádek je přesvědčen, že další ocenění za rození a výchovu dětí je potřeba. „Samozřejmě to, že by měly v důchodové reformě být určitě prvky, které zohlední, že lidé přinášejí i lidský nebo sociální kapitál, to si myslím, že je zcela spravedlivé a je otázkou, jakou najít formu. Jestli je možné, že se zvýší odvody všem a potom budou slevy pro ty s více dětmi, tak to mi smysl dává,“ uvedl Bělobrádek v rozhovoru pro CNN Prima News.

Podle něj by měly v rámci důchodu existovat dvě roviny zásluhovosti. Vedle té finanční, což jsou sociální odvody, by mělo jít o výchovu nových plátců v systému. „Za mě je důležité, aby nebyli trestáni ti, kteří děti mají za to, že je mají. Doteď to tak bylo. Matka, která má děti, dříve chodila dřív do důchodu, ale jinak se jí vypočetl nižší důchod, protože byla s dětmi doma. Nejen, že si nemohla vydělat vyšší peníze, ale měla i mnohem těžší postavení na trhu práce,“ konstatoval Bělobrádek s tím, že důchodová reforma by takovou skutečnost měla zohlednit.

Náhrada výchovného k důchodu: Jak má fungovat fiktivní vyměřovací základ

Lidovecké výchovné se má omezit

Lidovcům se v minulosti podařilo prosadit takzvané výchovné, což je navýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě. Nárok na výchovné má ten z rodičů (nebo jiná osoba), kdo o dítě pečoval nejdelší dobu.

Důchodová reforma, kterou již schválila vláda a kterou momentálně projednávají poslanci, ovšem plánuje výchovné omezit a následně zrušit pro první dvě děti. Budoucí důchodci by měli mít výchovu dětí oceněnou prostřednictvím fiktivního vyměřovacího základu. Osoba, která pečuje nebo pečovala, bude mít za tuto dobu evidovány fiktivní výdělky ve výši průměrné mzdy, a výsledkem bude vyšší důchod. Z finančního hlediska ale bude toto ocenění pro většinu lidí nižší, než kolik nyní činí výchovné.

To je zřejmě i důvod, proč nyní KDU-ČSL nad rámec vládní důchodové reformy navrhuje další zvýhodnění za děti. Nad rámec debaty, jak by to šlo provést, se jejich návrh setkává s kritikou od části politiků i veřejnosti, že takové opatření by bylo diskriminační pro bezdětné páry i jednotlivce. Návrh kritizují například zástupci Pirátů a poslankyně Olga Richterová dokonce zmiňuje, že je to „šikana bezdětných“.

Bělobrádek: Je možná adopce

Pavel Bělobrádek však nabízí řešení v podobě adopce. „Samozřejmě, kdo nemůže mít děti, tak může adoptovat, takových párů ze svého okolí znám stovky. Ti, kteří děti nechtějí, tak to je jejich rozhodnutí. Na druhou stranu je neoddiskutovatelné, že bezdětní, a je jedno, jestli je to kněz nebo někdo, kdo se dobrovolně rozhodl děti nemít, tak jeho penze budou platit děti ostatních,“ vysvětlil Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Jestli se v tomto ohledu najde kompromis a lidovečtí poslanci předloží nějaký konkrétní legislativní návrh, zatím není jisté. Mohlo by se jednat například o pozměňovací návrh, který by předložili v rámci druhého čtení důchodové reformy. To by mělo proběhnout koncem léta nebo začátkem podzimu.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu