Pravidla pro zvyšování důchodového věku se ještě mohou zmírnit

Někteří představitelé vládní koalice i ministr Marian Jurečka připouštějí, že může dojít k úpravám mechanismu pro zvyšování důchodového věku. Prolomení hranice 65 let je součástí důchodové reformy a mělo by se týkat lidí narozených v roce 1966 a později.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala a ministr Marian Jurečka.

V rámci důchodové reformy, kterou momentálně projednávají poslanci, má být zaveden mechanismus pro pravidelné zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let. Cílem je, aby lidé trávili v důchodu v průměru 21 až 22 let.

Návrh nyní počítá s tím, že jakmile aktuální generace dosáhne 50 let, spočítá se podle aktuálních statistik, jaká je jejich očekávaná délka dožití, a podle toho se stanoví důchodový věk. Maximální zvýšení důchodového věku mezi jednotlivými ročníky je stanoveno na 2 měsíce, i kdyby naděje dožití rostla rychleji. Zároveň pokud naděje dožití poklesne, důchodový věk zůstane stejný a snižovat se nebude. Více je mechanismus popsaný v tomto článku.

V současné době ale není vyloučené, že dojde k určitým změnám. Jak informovala Česká televize, část koaličních stran a hnutí chtějí pravidla pro zvyšování důchodového věku zmírnit. Zástupci hnutí STAN, Pirátů i KDU-ČSL souhlasí s nutností prolomit hranici 65 let, ale zvyšování věku by podle nich mělo být pomalejší.

Argumentují především analýzou odborníků z České demografické společnosti (ČDS). Právě demografové aktuální mechanismus pro zvyšování věku kritizují, protože v některých ohledech vytváří nespravedlivé rozdíly mezi jednotlivými ročníky. Navrhovaný mechanismus, který vychází z takzvaných úmrtnostních tabulek, by navíc mohl přispět k tomu, že by růst důchodového věku byl rozkolísaný, třeba v důsledku nečekané pandemie. (Více se argumentaci demografů věnuje tento článek.)

Odborníci z České demografické společnosti proto navrhují, aby byl růst důchodového věku lineární, konkrétně aby se zvyšoval každý rok o jeden měsíc. Pro lidi by to bylo předvídatelnější, nevytvářelo by to drobné nespravedlnosti v délce důchodu mezi jednotlivými ročníky a důchodový věk by rostl pomalejším tempem, než je nyní plánováno v rámci reformy.

Kaňkovský: Sociálně citlivější návrh

„I na základě toho, jakým způsobem se k tomu vyjádřila demografická společnost, bych byl spíš pro ten sociálně citlivější návrh, to znamená pro ten pomalejší,“ prohlásil poslanec Vít Kaňkovský, který je předsedou důležitého výboru pro sociální politiku. Právě tento výbor se nyní návrhem důchodové reformy zabývá a může navrhovat i případné rozsáhlé pozměňovací návrhy. Jednání výboru budou probíhat během léta.

Pro mírnější růst důchodového věku jsou také zástupci hnutí STAN a bavit se o změně chtějí také poslanci České pirátské strany. „Za Starosty dává smysl ta varianta sociálně citlivější. Budeme o ní chtít v koalici ještě diskutovat,“ konstatovala podle ČT poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková.

Důchodový věk: Aktuální pravidla, zastropování a kalkulačka

Skutečnost, že by mohl mechanismus doznat změn, už dříve připustil také ministr Marian Jurečka, jehož resort komplexní návrh důchodové reformy připravil. „Jsem připraven návrh demografů podrobit mikrosimulačnímu modelu, abychom znali jeho dopady, co to bude znamenat z hlediska bilance důchodového systému,“ řekl Jurečka s tím, že případná změna by byla finančně nákladnější. Zdůraznil však, že návrh demografů bere vážně a chce se jím detailně zabývat.

Fiala: Ve vládě budeme jednat

Premiér Petr Fiala konstatoval, že vláda nyní počká, až ministr Jurečka shromáždí všechny relevantní podklady a podněty a následně to budou řešit představitelé vlády. „Budeme se ve vládě bavit, zda případně nemáme udělat nějakou úpravu,“ doplnil premiér Fiala.

Jakékoliv zvyšování důchodového věku v současné době odmítají opoziční hnutí ANO a SPD. Poslanci obou hnutí vyjádřili svůj negativní postoj v rámci prvního čtení v Poslanecké sněmovně a dá se očekávat, že ve své kritice budou pokračovat i v dalších fázích legislativního procesu.

Růst důchodového věku je jedním z hlavních úsporných opatření, která má důchodová reforma přinést. Dalším je pak zpomalení růstu budoucích důchodů tím, že se budou méně započítávat výdělky i doby pojištění. Současně však návrh reformy přináší některá solidární opatření, například významné zvýšení minimálního důchodu nebo snížení důchodového věku pro lidi pracující v náročných profesích. O všech chystaných změnách si můžete přečíst v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu