Dopad rapidní inflace: Životní úroveň důchodců v průměru roste rychleji než pracujícím lidem

Českým důchodcům se v průběhu letošního roku zlepšuje životní úroveň více než lidem, kteří pracují. Ukazují to propočty ekonoma Lukáše Kovandy, který porovnával inflaci a růst průměrného důchodu. Reálně si polepšili zejména důchodci s nadprůměrným důchodem, ale těm, kteří mají nízký důchod, mimořádné valorizace pomáhají jen omezeně.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně diskutuje o valorizaci. (ilustrační foto)

Letos proběhly už tři valorizace důchodů, z toho dvě mimořádné v červnu a září. V lednu 2023 proběhne další řádná valorizace a navíc začne být vypláceno takzvané výchovné za děti k důchodu. V řeči čísel a statistických propočtů to znamená, že průměrnému důchodci se během jednoho roku zvýšila životní úroveň, tedy že jeho důchod rostl více než inflace, a dařilo se mu lépe než pracující osobě.

„Růst inflačně očištěného průměrného starobního důchodu letos historicky rekordně překoná růst průměrné hrubé mzdy, rovněž v očištění o inflaci. Rozdíl pravděpodobně dosáhne úrovně 14 procentních bodů,“ upozornil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom v Trinity Bank. A dodal, že letošní rok se zcela vymyká uplynulým obdobím, kdy je to zpravidla naopak. „Rapidní inflace totiž ze zákona vede ke dvojí mimořádné valorizaci důchodů, zatímco růst mezd inflaci zdaleka pokrýt nestačí,“ dodal ekonom.

V průměru si důchodci polepší

Podle odhadů České národní banky bude celková letošní inflace činit 16,5 procent a průměrný důchod se zvýší až o 21 procent. Naproti tomu mzdy letos porostou jen o 6,9 procent, takže pracující lidé si z hlediska příjmů a životní úrovně pohorší. „Zatímco důchodci si tedy letos v průměru polepší o 4,4 procent nad inflaci, pracovníci za ní hluboce zaostanou,“ konstatoval Kovanda.

Podle nejnovějších odhadů ministerstva práce a sociálních věcí bude v lednu 2023 činit průměrný důchod přibližně 19 500 Kč. Na začátku letošního roku to přitom bylo 16 249 Kč, takže jde o nárůst o více než 3200 Kč. To je nejvíce v historii České republiky.

Stále jde ale o průměry, což znamená, že životní realita významné části důchodců může být úplně odlišná. Průměrné zvyšování důchodů totiž nezohledňuje skutečnost, že mimořádné valorizace pomáhají zejména bohatším důchodcům, zatímco těm chudším nedokáží rostoucí ceny pokrýt.

Potíž mimořádné valorizace

„Systém mimořádné valorizace stojí desítky miliard, ale nepomáhá nejchudším důchodcům. Protože se valorizuje jen zásluhová složka, chudí důchodci dostanou 3,2 % a vysokopříjmoví přes 4,5 %. V korunách je to 300 versus 1500 Kč,“ uvedl renomovaný sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research v příspěvku na Twitteru. A poukázal na to, že čím vyšší důchod lidé pobírají, tím vyšší mají valorizaci, a to v absolutní částce i procentně.

Marian Jurečka: Další mimořádná valorizace důchodů by mohla proběhnout v červnu

„Roste počet důchodců, kteří mají výdaje shodné či vyšší než měsíční příjmy a zůstávají akutně ohrožení, a na druhé straně roste počet vysokopříjmových důchodců schopných akumulovat úspory,“ uvedla ve své analytické zprávě Národní ekonomická rada vlády.

Jinými slovy to znamená, že zatímco chudým důchodcům se životní úroveň spíše zhoršuje, bohatší důchodci jsou schopni díky mimořádným valorizacím dokonce ušetřit peníze navíc. Statistický průměr však tuto realitu nedokáže zachytit, a navíc nezahrnuje případné sociální dávky, na které má část důchodců nárok.

Podle sociologa Prokopa je potřeba systém valorizace změnit, aby se inflace promítala i do základní výměry, a zároveň by se chudým důchodcům mělo jednorázově přidat peníze k jejich důchodům. To by jim mělo kompenzovat dopady inflace. Se stejným doporučením přišla také skupina NERV.

Ministerstvo práce a sociálních věcí momentálně dle vyjádření ministra Mariana Jurečky připravuje změny mimořádné valorizace důchodů, aby více pomáhala i chudším důchodcům. Detaily chystaných změn ale zatím nejsou k dispozici.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu