Živnostníci nemusí mít nárok na minimální důchod. Maláčová řekla, že odvádějí málo peněz

Živnostníci, kteří na sociální pojištění odvádějí jen minimum, by nemuseli dosáhnout na minimální důchod. Myslí si to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, podle které je hlavním důvodem to, že živnostníci do systému odvádějí několikanásobně méně peněz než zaměstnanci. Uvedla to v rozhovoru v České televizi.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně Jana Maláčová.

Jana Maláčová v pořadu Interview ČT24 rozpoutala diskusi o podobě práce, odvodech na důchodové pojištění a důchodech u živnostníků a podnikatelů. Podle ní by v budoucnu nemuseli mít nárok na minimální důchod, který by ráda prosadila.

Ve stáří bez důchodu?

V rozhovoru o navrhované důchodové reformě uvedla, že živnostníci budou muset odvádět více peněz, aby měli jistotu, že na minimální důchod dosáhnou. Když nebudou odvádět více než minimum, budou mít základní důchodovou část nižší. „Nebo se může dokonce stát, že nedosáhnou na nultý pilíř, na tu základní část,“ uvedla Maláčová v rozhovoru.

MINIMÁLNÍ DŮCHOD

Ministryně Jana Maláčová nedávno v rámci návrhu důchodové reformy představila také minimální důchod ve výši třetiny průměrné mzdy. Ze začátku by tedy byl na úrovni 10 500 korun a nárok by měl všichni, kdo do pracovali alespoň 35 let. Do této doby by se počítala třeba i péče o děti nebo blízké v rodině.

„Dneska například když OSVČ odvádí pouze minimum, dosáhnou na důchod 8000 korun,“ uvedla Maláčová s tím, že do budoucna by už to tak být nemuselo. „To bude záviset na tom, pro jaký scénář se rozhodneme,“ upřesnila.

Maláčová: Živnostníci mají volnost

Na doraz redaktora, jestli to není neférové, uvedla: „Může to být vnímáno takto, ale i tou druhou optikou, že odvádí několikanásobně méně než zaměstnanci. Zaměstnanec a OSVČ jsou různé modely, které mají  své výhody a nevýhody, včetně toho, jakou mají volnost v práci, volnost v rozvrhu práce ale také v povinnostech týkajících se sociálního zabezpečení,“ řekla ministryně v rozhovoru.

Tato vyjádření paradoxně následovalo poté, co na začátku rozhovoru mluvila o tom, že každý pracující člověk by měl mít nárok na důstojný důchod. „Člověk, který celý život pracoval, by v posledních letech života neměl být pod hranicí chudoby,“ řekla Maláčová.

Hrozí chudoba i důchod v 70 letech: Srozumitelné vysvětlení, proč je nutná důchodová reforma

Proti těmto tvrzením se ohradila například Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR), která je přesvědčena, že by živnostníci měli mít v důchodu rovné podmínky a ochranu jako zaměstnanci.

Živnostníci: Důchod by měl mít každý

„Nerozumíme tomu, proč by stejná ochrana a životní jistota neměla být poskytována živnostníkům, kteří jsou páteří naší ekonomiky, zejména vytváří-li svou činností další pracovní místa. Paní ministryně správně upozornila na skutečnost, že OSVČ mají větší volnost v práci a jejím rozvrhu. Zapomíná však, že na rozdíl od zaměstnance živnostník nepřestává řešit své podnikání odchodem z pracoviště, ale zabývá se jím v podstatě nepřetržitě a především pak, že nemá žádné jistoty, včetně základní jistoty v podobě pravidelné mzdy. Navíc ručí za své podnikání veškerým svým majetkem,“ uvedl Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva AMSP ČR.

Uvedl také, že živnostníků by si měl stát vážit, a skutečnost, že by neměli nárok ani na chystaný nultý pilíř, tedy minimální důchod, považuje za nepřijatelnou. „Zcela zbytečně se vykopává příkop mezi živnostníky a zaměstnanci. Obě skupiny jsou pro ekonomiku potřebné,“ dodal Tomíček.

Více k tématu