Ve věku 108 let zemřela nejstarší Češka. Paní Magdalena se narodila za Rakouska-Uherska a měla ráda dobré jídlo

Zemřela nejstarší obyvatelka Česka. Magdalena Kytnerová z Kroměříže se dožila úctyhodných 108 let a i ve vysokém věku se těšila dobrému zdraví.

Zdroj: Město Kroměříž
Nejstarší Češka Magdalena Kytnerová se dožila 108 let.

Městský úřad Kroměříže v minulých letech u příležitosti oslav uvedl, že paní Magdalena měla na dlouhověkost jednoduchý recept – jí a pije to, co jí chutná, a dělá to, co ji baví.

„Mám ráda dobré jídlo, s chutí si dám kachnu se zelím nebo jakoukoliv zabijačkovou specialitu, třeba prejt, tlačenku, ale i pizzu, neodmítnu sklenku piva nebo štamprličku fernetu,“ řekla v březnu 2018, kdy slavila 107. narozeny.

V srpnu letošního roku zemřela Marie Schwarzová, která měla dokonce 109 let. Vůbec nejstarším žijícím obyvatelem pocházejícím z Česka byla podle dostupných informací Marie Míková, která se narodila v květnu 1882 v Chýnově u Tábora a zemřela listopadu 1994 ve věku 112 let a 178 dní. Žila ve Vídni, takže je považovaná i za nejstarší občanku Rakouska.

I ve vysokém věku byla v dobré kondici, i když v poslední době ji trápilo srdce. Ráda četla knihy, noviny a sledovala televizi, především pak zprávy. Měla ráda pořady Cestománie a AZ kvíz nebo soutěž Kde domov můj. Nebála se ani moderních technologií, běžně požívala mobilní telefon a prostřednictvím Skypu byla v kontaktu s dcerou žijící v Německu.

Magdalena Kytnerová se narodila ještě před vznikem Československa 17. března 1911 v rakouském Mödlingu. Po smrti rodičů ji vychovávala babička a posléze tety. Vdala se v roce 1942 a se svým manželem žila v Brně. Narodily se jí dvě děti.

Podle posledních čísel žije v Česku 494 stoletých seniorů, z toho 56 mužů a 438 žen.

Více k tématu