Zdražování dopadá i na důchodce, někteří už žádají o potravinovou pomoc

Současné výrazné zdražování dopadá také na důchodce a někteří se ocitají na hranici chudoby. Vedle dávek v hmotné nouzi, o které mohou požádat na úřadu práce, lze získat také potravinou pomoc. Jak se o pomoc žádá, přibližuje ředitelka potravinových bank Veronika Láchová.

Foto: Adobe Stock
Inflace dopadá i na důchodce. (ilustrační foto)

V souvislosti se zdražováním energií i potravin se častěji mluví také o potravinových bankách. Ty zajištují nouzové dodávky jídla lidem, kteří se ocitnou ve finančních problémech. Často jde i o seniory, kteří jsou v Česku v drtivé většině odkázáni pouze na výplatu důchodů.

Jak minulý týden upozornili autoři průzkumu k projektu Neviditelní, nedůstojně žije až 889 tisíc seniorů, kterým mohou chybět peníze i na základní výdaje, jako jsou právě potraviny. Někteří mají nárok na sociální dávky, jak ale dlouhodobě ukazují zkušenosti odborníků, většina z nich o tyto dávky nežádá. Důvodem je mimo jiné složitá administrativa, na kterou ve svém věku často nestačí.

Například Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil, že chudý senior musí při žádosti o peníze na úřadu práce vyplnit 11 stran dokumentů. „Pandemie byrokracie nastala v roce 2018 jako obrana před zneužívači,“ uvedl Hůle na Twitteru a vyzval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku, aby žádosti zjednodušil.

Senioři hledají výdejny potravin

Nepříznivá situace v posledních měsících proto některé důchodce vede k tomu, že se začínají poohlížet po potravinové pomoci, kterou nabízejí potravinové banky prostřednictvím výdejen. Ty jsou však momentálně velmi vytížené i kvůli uprchlíkům z Ukrajiny, kteří do Česka ve velkém počtu míří, takže se u výdejen potravin tvoří i fronty.

Portál Seznam Zprávy přinesl i příběh seniorky Věry, která si přišla pro potraviny do výdejny v Praze. „Chleba je drahý a máslo je hrozně drahé. Vždyť dáte za dvě másla 100 korun. Přitom je to alespoň pro mě základní potravina,“ řekla seniorka reportérovi a dodala, že v jejím bytovém domě rostou náklady natolik, že se dostává do finanční tísně.

Část lidí si neuvědomuje, že potravinové banky není možné o jídlo žádat přímo. Jak v rozhovoru pro České důchody vysvětlila Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, je nutné se obrátit například na úřad v obci nebo jiná místa, kde se žádosti přijímají. „Nelze si vybrat potravinovou banku a vyrazit k ní s požadavkem. Nefungujeme jako e-shopy nebo obchody,“ uvedla Láchová.

Řekněte si na správném místě

Zeptali jsme se ředitelky, jak potravinové banky fungují a kam se mohou senioři obrátit:

Co jsou potravinové banky a komu je potravinová pomoc určená?

Potravinové banky jsou vlastně logistickými středisky pro potravinovou pomoc. Shromažďují potraviny z přebytků, svozů, sbírek a darů, skladují je, třídí a pak dále poskytují neziskovým organizacím, charitám, ale i městům a obcím.

Potravinová pomoc je určená všem, kdo jsou v nouzi, ale i tam kde může pomoci ušetřit. Naším posláním není jen boj proti hladu, ale i boj proti plýtvání. Takže v rámci toho dodáváme například nápoje i na letní tábory nebo pro sportovní oddíly.

Za jakých podmínek mají senioři nárok na potravinovou pomoc?

Především ji nemohou žádat u potravinových bank. Potravinové banky nemohou posuzovat, kdo potravinovou pomoc potřebuje, nemají k tomu kompetentní pracovníky. Pokud někdo pomoc potřebuje, je určitě klíčové si o ni říci na správném místě.

Pokud jde o menší město nebo obec, pak je možnost žádat o pomoc nebo alespoň informaci právě na městském či obecním úřadě. Ve větších městech je možno obrátit se na jakoukoliv organizaci, která je naším odběratelem. Informace určitě dokáží poskytnout pečovatelské služby nebo linky pro seniory.

Kde najdou senioři nejbližší výdejnu potravinové pomoci? A jak často ji mohou využít?

Potravinové banky zatím nemají finanční možnosti na realizaci výdejen, takže je většinou nemají. Výdejny jsou opět většinou v režii odběratelských organizací.

I kdyby výdejna byla realizována přímo potravinovou bankou (Praha nebo nově Ostrava), musíte mít nárok a posouzení potřebnosti potravinové pomoci je realizováno někým z odběratelských organizací. Pro informaci, jak to funguje právě ve vašem městě nebo obci, je zase nejlepší zajít pro informaci na městský úřad.

V současné situaci jsou kvůli pomoci uprchlíkům potravinové banky velmi vytížené. Je a bude dostatek potravin pro všechny potřebné z Česka i Ukrajiny? Jsou místa, na která by senioři jeli zbytečně, případně jaká je aktuální situace?

Nevím přesně, kam by senioři mohli jet zbytečně. Bez doporučení některé z odběratelských organizací není kam jet. Nelze si vybrat potravinovou banku a vyrazit k ní s požadavkem. Nefungujeme jako e-shopy nebo obchody.

V tuto chvíli zásobujeme potravinami naše standardní odběratele bez omezení. Je dobré si uvědomit, že potravinová pomoc z potravinových bank je nenároková. Potravinové banky mohou rozdat jen to, co dostanou nebo svezou. Nikdy nemají celý sortiment a nelze si u nich vybírat. Pomáhají a dokáží „přilepšit“ nebo pomoci v krizi, ale nemohou dlouhodobě zásobovat a plně saturovat potřeby lidí v nouzi.

Často si také lidé neuvědomují, že v našich skladech je většina potravin po datu minimální trvanlivosti. Pokud klienti tyto potraviny odmítnou i přesto, že jsou v pořádku, pak není moc čím pomáhat. Potraviny, které jsou v prvotřídní kvalitě, přicházejí jen ze sbírek, které jsou dvakrát ročně. Potravinová pomoc pro uprchlíky zatím nijak neomezila naše standardní zásobování a snažíme se, aby tomu ani v budoucnu tak nebylo.

Foto:  Adobe Stock

Více k tématu