Zdeněk Troška o důchodu: Žije skromně, hodně čte a velmi brzy vstává

Legendární režisér Zdeněk Troška, který má na svém kontě mnoho nezapomenutelných komedií a pohádek, si pátým rokem naplno vychutnává důchod. K natáčení filmů už se vracet nechce, užívá si klidného života v jihočeských Hošticích a když má čas, setkává se s fanoušky.

Foto: Profimedia
Režisér Zdeněk Troška.

Od premiéry letní komedie Slunce, seno, jahody letos uběhlo 40 let. Film slavil úspěch, a proto v letech 1989 a 1991 následovaly další dva díly, které byly neméně zábavné. Vedle mnoha herců i neherců, kteří ve filmech excelovali, má právě Zdeněk Troška hlavní zásluhu na tom, že si tuto nesmrtelnou trilogii oblíbilo už několik generací.

Svědčí o tom i více než 5 000 lidí, kteří na začátku července zavítali do jihočeských Hoštic na slavnostní festival s Troškou i dalšími herci právě u příležitosti 40letého výročí. Sekání s fanoušky hoštické trilogie si režisér užíval, fotil se s nimi, vzpomínal na natáčení a měl upřímnou radost, že lidé do vesnice přijeli.

Právě v Hošticích se všechny díly natáčely, sám režisér tam prožil své dětství a také tam dnes žije a tráví svůj důchod. Když je doma, někdy dokonce návštěvníky sám provází, přiznal v dřívějším rozhovoru pro České důchody.

Četba, jídlo i zdřímnutí

Většinu času už ale věnuje hlavně svým zálibám. Nejraději čte, poslouchá hudbu nebo chodí na procházky do přírody. „Jsem ranní ptáče, vstávám ve čtyři hodiny. Ano ve čtyři hodiny, vyspalý, plný energie, to znamená, že vyskočím oběma nohama, to umím, udělám hygienu a pak jdu vyřizovat poštu, čtu si,“ řekl Zdeněk Troška v rozhovoru a dodal, že hodně času věnuje také odpočinku.

„Bohužel se u mě jako poslední probouzí žaludek, takže jím až tak čtyři, pět hodin po probuzení, jinak by mi to nechutnalo. Udělám si nějakou dobrou snídani, a jak říkám, po snídani se těším, jak si po obědě hezky zdřímnu. Říkám, že jdu vodorovně přemýšlet. A pak jsem venku, nebo si zase čtu. Takže úplná pohoda. A nemusím mít žádné moře, žádné Dolomity, nic,“ popsal svůj typický den v důchodu.

Starobní důchod začal oficiálně pobírat před devíti lety, plně na odpočinku je posledních pět let. Posledním filmem, který natočil, je pohádka Zakleté pírko z roku 2019. Když pak v roce 2020 přišla první vlna epidemie koronaviru, svou režisérskou kariéru definitivně ukončil.

Zdeněk Troška: Nečekám na konec života, díky těšení se cítím jako student

Točit filmy už nechce

Přesto Zdeněk Troška pravidelně dostává dotazy, jestli ještě někdy usedne na režisérskou židli a nějakou komedii nebo pohádku natočí. Rozhodl se ale, že už nechce. „Opravdu už ne, točit už nebudu žádné filmy. Nebudu dělat ani operní inscenace v divadlech. Už jsem zabalil krám s básněmi, chci odpočívat a užívat si důchod. Číst si, spát a poslouchat krásnou muziku,“ řekl Troška v rozhovoru pro portál Extra.cz. A ve svém rozhodnutí je konzistentní.

„Já to beru jako knihu života. Jedna kapitola dětství, druhá kapitola školy, třetí kapitola práce, profese a čtvrtá kapitola odchod do důchodu. A všechno člověk musí brát tak, jak to je. Takže já to beru tak, že ano. Skončila kapitola natáčení, tak vím, že bude další kapitola, ta se jmenuje důchod. A snažím se, aby ten důchod byl milý, příjemný, abych z něj měl radost,“ vysvětlil pro České důchody.

K radosti mu stačí málo, žije velmi skromně a jak sám říká, k životu moc peněz nepotřebuje. „Nepotřebuji mít žádné čápy s mákem k večeři. Rozumíte, mně stačí chleba namazaný sýrem, na to si dám na plátky nakrájený česnek a máte perfektní snídani. A vejce samozřejmě, a pak rajčata, rajčatový džus,“ říká Zdeněk Troška. A ostatním důchodcům radí, aby život v důchodu využívali k houbaření, procházkám a rozvíjení svých koníčků.

Foto: Profimedia

Více k tématu