Odpočinek a turistika ve Vysokých Tatrách: Ráj pro aktivní důchodce

Moře nemusí být pro každého úplně lákavé, zvláště když země na jihu Evropy letos trápí rekordní horka. Skvělou alternativu představuje pobyt na horách, zvláště když je součástí hotelu krásný bazén a relaxační wellness. Dokonale tuto kombinaci splňují slovenské Vysoké Tatry, kam v poslední době míří stále více seniorů.

Foto: Adobe Stock

Vysoké Tatry jsou sice nejmenšími velehorami světa, ale zato nabízejí mnoho přírodních krás a zajímavostí. Poznávat je můžete při náročnějších túrách i poklidných procházkách, při kterých můžete obdivovat třeba kouzelná jezírka s průzračně čistou vodou nebo dechberoucí a uklidňující výhledy do okolí.

Díky jedinečnému klimatu, kterému jsou připisovány ozdravné účinky, jsou tyto hory už od nepaměti vyhledávaným místem turistů z celého světa. Láká je totiž neobyčejně čistý vzduch prosycený přírodními silicemi i to, že se zde mohou těšit z dlouhého slunečního svitu. Ostatně lázeňské pobyty, nazývané klimatoterapie, využívají kombinaci slunce, stínu, větru a turistiky, což tělu prospívá.

Lehké i náročnější túry v horách

Na území Vysokých Tater se můžete těšit na 600 kilometrů značených horských tras, které vás dovedou na nejzajímavější místa – jezírka, horské chaty i nejznámější vrcholy.

Ve Vysokých Tatrách si užijete krásnou přírodu.Foto: Adobe Stock

Při turistice se můžete vydat například ze Štrbského plesa na Popradské pleso nebo Jamské pleso, což jsou túry, které zvládnou i senioři s menší kondičkou. Projít se můžete také po známé Tatranské magistrále, kde vás čeká vůbec nejkrásnější úsek s výhledem na celou Popradskou kotlinu. Vysokohorský zážitek můžete ještě umocnit jízdou visutou lanovkou až na Lomnický štít, kde si můžete vypít pivo nebo kafíčko ve výšce 2 634 metrů.

Bydlet můžete v některém hotelu s wellness a díky tomu bude vaše dovolená představovat ideální kombinaci pohybových aktivit pro udržení kondice, odpočinku a relaxaci těla i duše.

AquaCity Poprad: Komplex v srdci Tater

Ideálním místem, kam můžete zamířit, je resort AquaCity Poprad, který nabízí skvělé ubytování, wellness služby, výbornou gastronomii i zajímavé možnosti pro zdravotní turistiku.

AquaCityPoprad nabízí relaxaci pro dospělé i zábavu pro děti.Foto: AquaCity Poprad

Tento komplex je skvělou volbou také v případě, že plánujete cestovat se svými vnoučaty. Součástí je totiž velký aquapark, který je plný zábavných atrakcí. Děti tam najdou velké množství prolézaček, tobogánů, klouzaček, hraček a dalších vodních atrakcí, které je zabaví na dlouhé hodiny. V areálu je také divoká řeka, unikátní atrakce Mayská pyramida, Ostrov pokladů nebo nafukovací pirátský park.

Vnoučata si užijí vodní atrakce i zábavní pak.Foto: AquaCity Poprad

V AquaCity se nachází i část s termální vodou, která pochází z přírodního podzemního zdroje v hloubce 1300 metrů a ochlazuje se z 50 stupňů na 36 až 38 stupňů. Voda obsahuje více než 20 různých minerálů, které pomáhají při problémech s pohybovým a dýchacím ústrojím, zlepšuje krevní oběh, nervovou soustavu a má i příznivé kosmetické účinky. Pro milovníky plavání jsou k dispozici i dva bazény – venkovní 25metrový a vnitřní 50metrový.

V rámci wellness a spa procedur je k dispozici několik saun – finská, parní, eukalyptová, bylinková nebo solná. Z procedur je vedle nabídky klasických a thajských masáží k dispozici také sněžná jeskyně, vířivka, ledový vodopád nebo maderoterapie, což je speciální masážní technika, která pomáhá při odstraňování celulitidy.

Venkovní termální bazény mají pozitivní účinky na tělo.Foto: AquaCity Poprad

Ubytování je možné ve čtyřhvězdičkovém nebo tříhvězdičkovém hotelu. Pokud vyrazíte s vnoučaty, využijte Hotel Seasons (4*), který nabízí vhodné ubytování i pro rodiny s dětmi, v páru si pak nejlépe užijete Hotel Mountain Views (4*), který má nádherný výhled přímo na Vysoké Tatry. Hotel Riverside (3*) je zase ideálním kompromisem mezi cenou a kvalitou.

Více informací: Web AquaCity Poprad

Pro milovníky wellness: Horizont Resort

Pokud máte rádi krásné wellness a dokonalý relax, doporučujeme ubytování v hotelu Horizont Resort ve Staré Lesné, která je vzdálená jen 2 kilometry od Tatranské Lomnice. Z hotelu je fenomenální výhled na hory a u piva nebo sklenice vína tady na předzahrádce můžete pozorovat skvělé západy slunce.

Výhled z hotelu vás uchvátí.Foto: České důchody

V hotelu je nádherné wellness centrum, které je vyvedeno z cedrového dřeva a svou atmosférou (dotváří ji harmonizující osvětlení) vás naprosto uchvátí. Součástí je velká vířivka, vodní bar i klidná relaxační místnost s vodopádem.

VIP Lounge nabízí dokonalou relaxaci.Foto: Horizont Resort

Vedle tradiční nabídky klasických, relaxačních a thajských masáží nebo saun (suchá, infra, parní a solná) si můžete pronajmout privátní VIP Sky Lounge, což je relaxační zóna přímo na střeše s vířivkou a nádherným výhledem.

Více informací: Web hotelu Horizont Resort

Přepychový zážitek: Grandhotel Praha

Pokud vás láká netradiční ubytování v historickém secesním stylu, vyzkoušejte čtyřhvězdičkový Gradhotel Praha v Tatranské Lomnici. Těšit se můžete na dokonalou kombinaci gastronomie, wellness procedur a luxusní péče v podobě masáží a aromaterapie.

Ubytování v Grandhotelu Praha přináší jedinečný zážitek.Foto: Grandhotel Praha

Hotel nabízí krásné wellness s vnitřní i venkovní částí a honosné pokoje, ve kterých se cítíte jako na zámku. Za vyzkoušení stojí také unikátní Tatry wellness elixír, což je inovativní koncept pro relax a zdraví kombinující tradiční tatranské lázeňství, moderní wellness a místní horské bylinky, které vašemu tělu dodají energii.

Více informací: Web Grandhotelu Praha

TIP: Vyrazíte-li do Vysokých Tater v první polovině září, vyhnete se hlavnímu náporu v letní sezóně, kdy tam vyráží i rodiny s dětmi, které chodí do školy. Pokud jste už v důchodu a máte i vnoučata v předškolním věku, může to být zajímavá volba. Více informací o Vysokých Tatrách, turistice a místních zážitcích najdete také na oficiálním webu.

Více k tématu