Přibývá seniorů s vysokým důchodem: Přes 50 tisíc korun pobírá už více než stovka Čechů

Počet seniorů, kteří pobírají důchod vyšší než 20 000 korun se za poslední rok téměř zdvojnásobil a mnohem více je i těch s extrémní penzí nad 50 000 korun. Může za to výrazná valorizace v posledních letech.

Foto: Pixabay
Přibývá seniorů s velmi vysokými důchody. (ilustrační foto)

Valorizace byla v posledních čtyřech letech vysoká a to způsobilo, že se výrazně přibylo velmi vysokých důchodů. Mechanismus valorizace je nastaven tak, že více rostou vyšší důchody a méně ty nízké, takže nůžky mezi nimi se neustále rozevírají. A výrazně roste i počet důchodců s nadprůměrnou penzí mezi 20 až 30 tisíci.

Podle posledních čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo ke konci roku 2020 celkem 70 189 seniorů důchod vyšší než 20 000 korun. Ještě o rok dříve to bylo „jen“ něco přes 30 tisíc. A rostou i velmi vysoké důchody, nad 70 000 korun pobírá už 8 seniorů, ještě v roce 2019 šlo pouze o 6 lidí.

Drtivá většina českých seniorů přesto stále pobírá důchod nižší než 20 000 korun, nejčastěji se pohybuje někde mezi 13 až 19 tisíci. Průměrný důchod po lednové valorizaci činí 15 336 korun, většina nových důchodců, kteří odcházejí do důchodu nyní, má přiznaný důchod nadprůměrný, psali jsme o tom v nedávném článku.

Každoroční skok o tisíce

Valorizace vysokých důchodů je výrazně vyšší než u důchodů nižších. Pokud například někdo pobírá důchod kolem 50 000 korun, každý rok mu naroste o více než 3000 korun. Za tři roky tak jeho důchod „poskočí“ o 10 000 korun. I proto velmi rychle rostou počty seniorů pobírající vyšší desítky tisíc.

Ještě v roce 2018 pobírali dva Češi rekordní důchody v hladině přes 100 tisíc korun, ale nyní se již tyto částky ve statistikách neobjevují. Je tedy možné, tito senioři už zemřeli. Už během několika málo let by ovšem tuto hranici mohli překročit další lidé.

Hladiny vysokých důchodů v Česku. (Údaje ČSSZ za rok 2020)Foto: České důchody

Extrémní důchod už získat nelze

Jak je možné, že někteří lidé mají velmi vysoké důchody nad 50 nebo dokonce 70 tisíc korun? Mohla za to pravidla platná před rokem 2015, podle kterých se důchody počítaly. Mnohem více se tehdy zohledňovaly výdělky. Dnes už takto vysoký důchod nelze získat.

„V současnosti je přiznání starobního důchodu ve výši nad 70 000 korun s ohledem na zastropování pojistného a existenci dvou redukčních hranic prakticky nemožné. Pokud ČSSZ vyplácí, či v minulosti vyplácela, starobní důchody v pásmu nad 70 000 korun měsíčně, pak se zpravidla jedná o důchody přiznané podle zákonů platných před rokem 2015 nebo o případy, kdy příjemce důchodu dlouhou dobu pracoval takzvaně na procenta,“ uvedlo pro České důchody tiskové oddělení ČSSZ.

Vyšší důchod, větší valorizace. Proč se důchody nezvyšují všem stejně?

Dnešní nejbohatší důchodci tedy s největší pravděpodobností pracovali v pozicích s velmi vysokými výdělky a šli do důchodu nejpozději v roce 2014. Pravděpodobně také určitou dobu odkládali odchod do důchodu a nadále pracovali, a díky tomu se jim důchod mohl výrazně zvýšit.

Tisíce seniorů mají velmi nízké důchody

V kontextu vysokých důchodů je nutné zmínit také velmi nízké důchody, kterých sice díky valorizace postupně ubývá, přesto čísla nejsou zanedbatelná. Více než 120 tisíc seniorů má důchod nižší než 10 000 korun, z toho téměř 23 tisíc má dokonce méně než 6000 korun. Lze si povšimnout, že počet důchodců s velmi vysokými důchody se postupně srovnává s těmi, kteří mají důchody velmi nízké.

Jde obvykle o lidi, kteří pobírali velmi nízké mzdy nebo nezískali dostatečný počet odpracovaných let. Mohou to být také senioři, kteří v době svého aktivního pracovního života odváděli na sociálním pojištění nízké částky, například kvůli tomu, že částečně pracovali takzvaně „načerno“.

Hlavní foto: Pixabay

Více k tématu