Velikonoce změní termín výplaty důchodů. Další úpravy čekejte v červenci

Důchody vyplácené v období velikonočních svátků budou mít výjimečně změněné výplatní termíny. Komplikací je hlavně první dubnový víkend, kdy dojde ke zpoždění výplaty. Další změny termínů lze čekat v létě.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

Podobně jako v minulých letech přinesou i letošní Velikonoce několik změn ve vyplácení dubnových důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně ti, kteří mají termín výplaty 4. den v měsíci, protože dojde ke zpoždění o dva dny.

Nové termíny pro dubnové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 2.4. bude vyplacen 1.4.
  • Výplatní termín 4.4. bude vyplacen 6.4.

Další termíny v dubnu jsou již beze změny.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. V současné době platí také výjimka, kdy pro vyzvednutí důchodu na poště můžete poslat zástupce s plnou mocí. Více o plné moci píšeme v tomto článku.

S dalšími změnami termínu výplaty důchodů je nutné počítat v době červencových státních svátků, kdy slavíme Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje a Den upálení mistra Jana Husa.

Nové termíny pro červenec 2021 jsou následující:

  • Výplatní termín 4.7. bude vyplacen 2.7.
  • Výplatní termín 6.7. bude vyplacen 7.7.

„Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci,“ uvedla Česká správa sociálního zabezpečení.

Každý důchodce si může kdykoliv změnit způsob, jakým je důchod zasílán. Na výběr má výplatu přímo na bankovní účet, nebo přes Českou poštu. Výplata přes Českou poštu je zpoplatněna částkou 29 korun. Ke změně slouží speciální formulář, který je k dispozici na webu úřadu.

Více k tématu