Přebíráte důchod na poště? ČSSZ kvůli nouzovému stavu vydala nový formulář

Po vyhlášení dalšího nouzového stavu vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nový formulář plné moci, který se využívá při zástupném vyzvedávání důchodů pomocí příbuzných nebo přátel. Nový doklad platí už od výplaty 16. února.

Zdroj: České důchody/David Budai
Pobočka České správy sociálního zabezpečení v Praze.

V době nouzového stavu platí, že důchody posílané přes Českou poštu mohou mimořádně vyzvednout také příbuzní, sousedé nebo další blízcí lidé na základě plné moci. Senioři nemusí chodit na poštu osobně, takže se sníží riziko nakažení koronavirem.

Vláda v neděli 14.2. schválila nový nouzový stav a úředníci ČSSZ proto připravili aktualizovaný formulář plné moci. Pro každé jednotlivé vyzvednutí důchodu je nutné mít nový vyplněný a podepsaný formulář, jinak ho na poště nepředají.

V současné době využívá výplatu přes Českou poštu 824 tisíc lidí.

„Upozorňujeme, že aktualizovaný tiskopis je zapotřebí použít už při výplatách únorových splátek důchodů se splatností 16. 2. Doporučujeme proto vyplnit tuto plnou moc včas,“ upozornila ČSSZ s tím, že plná moc se archivuje a je součástí výplatního dokladu k důchodu.

„Připomínáme, že tento formulář slouží poživatelům důchodů, kteří jsou staršího věku nebo mají oslabenou imunitu, k tomu, aby mohli požádat o převzetí důchodu své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby. Ti pak při přebírání splátky důchodu plnou moc předloží v pobočce České pošty,“ dodal úřad v prohlášení.

Jak si převzít důchod jinou osobou?

Postupujte takto:

  1. Stáhnete si, vytiskněte a vyplňte nový formulář nazvaný Plná moc k převzetí splátky důchodu vypláceného v hotovosti v době trvání nouzového stavu. Ke stažení je zde.
  2. Formulář musíte podepsat vy i ten, koho pověřujete vyzvednutím důchodu.
  3. S tímto formulářem může daná osoba vyzvednou váš důchod. Musí si s sebou vzít svůj občanský průkaz.
  4. Formulář platí jen pro aktuální výplatu důchodu. Pro každou další je nutné vyplnit novou plnou moc.

Jak požádat o zasílání na účet?

Pokud si necháváte posílat důchod na účet, nic se pro vás nemění. A pokud chcete, o zasílání na bankovní účet si můžete kdykoliv požádat a úplně se tak vyhnete chození na poštu. Postup je následující:

  1. Stáhnete si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  2. Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  3. Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  4. Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.
  5. Pokud máte jakkoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

Více k tématu