Vánoce změní termín výplaty důchodů, na začátku roku bude zpoždění až dva dny

Důchody vyplácené v období vánočních svátků a na začátku roku 2023 budou mít výjimečně změněné výplatní termíny. Před Vánoci dorazí důchody dříve, první lednový termín bude mít naopak zpoždění.

Foto: České důchody
Hlavní sídlo České správy sociálního zabezpečení v Praze.

Podobně jako v minulých letech přinesou i letošní Vánoce a následný začátek nového roku několik změn ve vyplácení důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila užitečný přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně ti, kteří mají termín výplaty 2. den v měsíci, protože v lednu dojde ke zpoždění o jeden až dva dny. „Klienti, kteří dostávají výplatu důchodu bezhotovostně na své účty vždy 2. den v měsíci, budou mít lednovou výplatu připsanou na svých účtech dne 3. ledna 2023 (ve výjimečných případech až následující pracovní den, tj. dne 4. ledna 2023). Klienti, kteří dostávají důchody na účet vždy 4. a 6. den v měsíci, již obdrží lednovou splátku v řádném termínu,“ uvedla ČSSZ.

Nové termíny pro prosincové a lednové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 24.12. bude vyplacen 23.12.
  • Výplatní termín 2.1. bude vyplacen 3.1. (nebo 4.1.)

Další termíny v lednu jsou již beze změny.

„Jde o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2023 může ČSSZ čerpat až dnem 2. 1. 2023. V dalších měsících již bude ČSSZ zajišťovat výplatu důchodu běžným způsobem a klienti s výplatním termínem stanoveným na 2. den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech,“ vysvětlil úřad.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. S dalšími změnami termínu výplaty důchodů je nutné počítat v době velikonočních svátků a dále pak v květnu, kdy je státní svátek Den vítězství.

Lednová výplata poprvé přinese také novinku v podobě výplaty výchovného 500 korun za děti. Více o této novince píšeme v tomto článku.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu