Vánoce posunou termín výplaty důchodů, dorazí o něco dříve

Podobně jako v minulých letech dojde ke změně výplatních termínů důchodů před vánočními svátky. Důchody dorazí až o dva dny dříve. Naopak na začátku ledna se tentokrát nic nemění.

Foto: České důchody
Česká správa sociálního zabezpečení.

Vánoční svátky posunou dva výplatní termíny důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) proto připravila přehled, aby nedošlo ke zbytečným zmatkům.

Zpozornět by měli hlavně ti, kteří mají termín výplaty 24. den v měsíci, což v prosinci připadá na Štědrý den.

Nové termíny pro prosincové důchody jsou následující:

  • Výplatní termín 22.12. bude vyplacen 21.12.
  • Výplatní termín 24.12. bude vyplacen 22.12.

Termíny v lednu jsou beze změny. Nedochází tedy tentokrát k posunům na začátku roku, jako to bylo například v loňském roce. První výplatní termíny v lednu 2024 totiž již vycházejí na pracovní dny.

Změny termínu odeslání důchodů se týkají doručování na bankovní účet i zasílání přes Českou poštu. S dalšími změnami termínu výplaty důchodů je nutné počítat v době velikonočních svátků a dále pak v květnu, kdy je státní svátek Den vítězství.

Součástí lednové výplaty důchodu bude také doplatek řádné valorizace. Jde o poměrnou část valorizace od začátku roku až do dne, který předchází výplatě důchodu. Každý důchodce tedy v lednu dostane dvě částky – samotný valorizovaný důchod a poté doplatek valorizace.

Informace o lednové valorizaci, včetně kalkulačky doplatku, najdete v tomto článku.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu