Ústavní soud se již seznamuje s novou stížností na důchody a posuzuje kvalitu

Druhou ústavní stížnost, která napadá důchodovou novelu, již začal řešit soudce zpravodaj. Rozhodovat budou všichni soudci v plénu, což je stejný postup jako v případě předchozí stížnosti.

Foto: České důchody
Ústavní soud v Brně.

Poslankyně Alena Schillerová první listopadový den učinila podání na Ústavním soudu a předložila písemnou stížnost, která napadá novelu zákona o důchodovém pojištění o změnách předčasných důchodů a valorizací. Pod stížností jsou podepsaní všichni poslanci hnutí ANO.

Důchodovou novelu napadá stížnost ze dvou důvodů:

  • Zpřísnění předčasných důchodů (zejména zkrácení maximální předčasnosti z 5 na 3 roky) neobsahuje žádné adekvátní přechodné období. Došlo k okamžité změně podmínek pro předčasné důchody, na což se lidé nemohli připravit. Vznikla také výrazná nerovnost mezi lidmi, kteří se narodili před 1. říjnem, kdy začala účinnost novely, a později. Nárok na předčasný důchod navíc ztratila část lidí, kteří už si dříve podle starších pravidel žádost podali.
  • Byly porušeny demokratické principy a jednací řád Poslanecké sněmovny. A to tím, že byl pro finální hlasování stanovený pevný čas hlasování a část poslanců se kvůli tomu nestihla k chystané legislativě vyjádřit.

Ve stížnosti se navrhuje, aby byly zrušeny části zákona. Konkrétně se má zrušit zpřísnění u předčasných důchodů, kdy se maximální předčasnost zkrátila na 3 roky a zvýšilo se krácení předčasných důchodů. Také se napadají změny u valorizací. Na návrhu podle hnutí ANO pracovali přední odborníci na ústavní právo.

Fáze posuzování návrhu

Ústavní soud již návrh formálně přijal a postoupil do další fáze. Je zapsán pod spisovou značkou Pl. ÚS 47/23, tedy v plenárním rejstříku. To znamená, že o návrhu bude rozhodovat plénum soudu, tedy všichni soudci. Jde o stejný postup jako v případě první stížnosti, kterou poslanci hnutí ANO podali v květnu.

„Soudcem zpravodajem je prof. Josef Fiala. V tuto chvíli se soudce zpravodaj seznamuje s návrhem, konkrétní procesní postup stran případných výzev i posouzení kvality podání je na soudci zpravodaji, případně plénu,“ uvedla pro České důchody mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

Prozatím není možné spekulovat o konkrétním termínu, kdy bude stížnost projednávaná nebo kdy o ní bude rozhodnuto. „Průměrná délka řízení v plenárních kauzách je 9 až 10 měsíců, ale délka konkrétního řízení se vždy odvíjí od složitosti kauzy,“ vysvětlila Kamila Abbasi.

Dá se tedy očekávat, že rozhodnutí by mohlo padnout kolem poloviny příštího roku, ale vše nepochybně ovlivní podoba návrhu i jeho složitost. Například k projednávání první ústavní stížnosti se soudci v plénu dostanou nyní v listopadu, tedy po zhruba půl roce. Očekává se, že verdikt by mohl být známý už do konce roku 2023.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu