Rozhodnutí Ústavního soudu o valorizaci důchodů: Aktuální vývoj a co víme

Ústavní soud už rozhodl o stížnosti na snížení mimořádné valorizace a tento týden bude své stanovisko prezentovat. Připravili jsme článek, který shrnuje aktuální dění a odpovídá na nejčastější otázky.

Foto: České důchody
Ústavní soud v Brně.

Už ve středu 24. ledna ve 13 hodin zveřejní Ústavní soud verdikt týkající se stížnosti na jednorázové snížení mimořádné valorizace důchodů z loňského června. Podle předsedy Josefa Baxy už bylo rozhodnutí učiněno a nyní probíhá finalizace samotného písemného zdůvodnění. Před vyhlášením verdiktu také došlo k nahrazení soudce zpravodaje, konkrétně soudce Jana Svatoně nahradil soudce Vojtěch Šimíček.

Vyhlášení proběhne veřejně v budově Ústavního soudu, přítomna bude veřejnost i média. Na rozdíl od veřejného projednávání stížnosti bude tentokrát umožněno i streamování rozhodnutí.

Jak překvapivá byla inflace

Veřejné jednání, při kterém soudci vyslechli celkem 8 svědků z řad odborníků, politiků i úředníků, bylo užitečné. Cílem těchto výslechů bylo získat informace o tom, zda vláda byla dopředu schopna očekávat vysokou inflaci v lednu 2023. To je důležité při posuzování, jestli bylo oprávněné využít stavu legislativní nouze.

„To dokazování se týkalo především jednoho z aspektů toho návrhu. Totiž jestli byly, nebo nebyly podmínky toho, aby vláda požádala o vyhlášení legislativní nouze. K tomu jsme se potřebovali doptat, v jaké situaci vláda byla ve druhém pololetí roku 2022 a na začátku roku 2023. Jakými údaji disponovala a na základě jakých informací se rozhodovala,“ konstatoval předseda soudu Josef Baxa v aktuálním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Vláda opakovaně tvrdí, že velmi vysokou inflaci nemohla očekávat, a proto bylo nutné přikročit k rychlému snížení mimořádné valorizace. Odborníci, jmenovitě například Mojmír Hampl z Národní rozpočtové rady, dali vládě do určité míry za pravdu, když uvedli, že zejména takzvaná důchodcovská inflace byla velmi nečekaná a nepředvídatelná.

Další výslechy pak byly částečně určeny k tomu, aby soudci posoudili, zda si důchodci mohli sami dopředu dovodit výši mimořádné valorizace ještě před vydáním příslušného vládního nařízení, tedy na základě vydaných statistických údajů. A zda tedy následnou změnou bylo narušeno legitimní očekávání důchodců.

Vláda nemá scénář pro případný doplatek valorizace: Hledala by úspory nebo snižovala výdaje

Nejčastější dotazy

Do redakce portálu České důchody momentálně přichází řada dotazů zvláště od důchodců, kteří neví, co od rozhodnutí očekávat a jaký to bude mít dopad na jejich důchody. Sepsali jsme proto odpovědi na ty nejčastější otázky:

Bude středeční verdikt Ústavního soudu o valorizaci definitivní?

Ano, v rámci českého justičního systému jde v tomto ohledu o nejvyšší instanci a nelze se dále odvolávat. Bylo by možné posunout stížnost na mezinárodní úroveň, například k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, ale není to příliš pravděpodobné. Ani hnutí ANO nic takového v případě neúspěchu stížnosti neavizovalo.

Proč probíhalo veřejné slyšení a k čemu bylo?

Ústavní soudci si potřebovali ujasnit některé ekonomické záležitosti, které se netýkají přímo práva. Posuzovali, jestli byla vláda Petra Fialy v pozici, kdy mohla oprávněně využít stav legislativní nouze pro rychlé prosazení příslušné novely zákona. Jde o jednu argumentační rovinu v ústavní stížnosti. Druhá rovina se týká případné retroaktivity, a v tomto ohledu soudci při rozhodování vycházeli primárně z právních materiálů.

Proč se na poslední chvíli změnil soudce zpravodaj? Neovlivní to výsledek?

Výměna soudce zpravodaje není úplně běžná záležitost, ale zároveň nejde o nic nestandardního. Původní soudce zpravodaj Jan Svatoň předložil určitý právní názor, ale většina soudců se s ním neztotožnila, tedy hlasovali pro opačný verdikt. V takovém případě nedává smysl, aby původní soudce zpravodaj vypracovával písemné rozhodnutí, se kterým nesouhlasí. Proto předseda soudu Josef Baxa určil nového zpravodaje, který zastává většinový názor a bude za vyhotovení zodpovědný. Tento postup stanovuje zákon.

V minulosti už taková výměna nastala a rozhodně to neznamená jakékoliv ovlivnění výsledku rozhodnutí. Soudce, který s finálním verdiktem nesouhlasí, navíc může oficiálně předložit takzvané disentní stanovisko, které bude součástí celého spisu. Bude tak možné detailně prostudovat, jaký zastával právní názor a jaké k tomu měl argumenty.

Pokud soudci ústavní stížnost uznají, zvýší se okamžitě důchody?

Nikoliv. Je velmi pravděpodobné, že pokud bude ústavní stížnost uznána a bude rozhodnuto o tom, že mimořádná valorizace má být vyplacena v plné výši, nebude to realizováno okamžitě. Ústavní soud zřejmě poskytne nějaké přechodné období, ve kterém bude moci vláda učinit kroky k navýšení důchodů nebo k realizaci případného zpětného doplatku. Pravděpodobně půjde o období v řádu měsíců. Detailně se možným scénářům v případě úspěchu stížnosti věnuje tento článek.

Proč se v ústavní stížnosti řeší důchodcovská inflace a jakou hraje roli?

Výši mimořádné valorizace až do roku 2023 určovala míra inflace za uplynulé období. Zákon stanovoval, že se vždy porovná míra inflace u běžné populace a míra inflace u důchodců, která se liší tím, že důchodci mají částečně odlišné výdaje. A z míry inflace, která byla vyšší, se počítala valorizace. Důchodcovská inflace v lednu 2023 byla ale velmi vysoká a proto vláda přistoupila k omezení valorizace. Při rozhodování o stížnosti to hraje roli v tom smyslu, že soudci posuzují, nakolik byl tento krok oprávněný, když k tomu vláda využila stav legislativní nouze. Od října 2023 už byla pravidla změněna a nyní se při valorizaci vždy vychází z důchodcovské inflace.

Bude možné si finální rozhodnutí soudu přečíst?

Ano, rozhodnutí bude veřejně k dispozici, včetně případných disentních stanovisek. Předseda Josef Baxa dříve také avizoval, že by mohla být k dispozici i zjednodušená verze rozhodnutí, která bude situaci vysvětlovat i široké neprávnické veřejnosti.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu