Tomio Okamura: Nízké důchody je potřeba rychle navyšovat, peníze získejme z dluhu

Každý, kdo si odpracoval povinné roky, by neměl žít pod hranicí chudoby, píše Tomio Okamura (SPD) v komentáři pro České důchody. Podle něj je také potřeba rychle navyšovat nejnižší důchody. Co dalšího si o valorizaci důchodů myslí a kde na to vzít peníze?

Web SPD
Tomio Okamura (SPD)

Otázkou a problém není to, že vláda zvyšuje důchody, ale jak je zvyšuje a komu. Zvyšovat nejnižší důchody je přímo naše povinnost vůči těm, kteří celý život pracovali. SPD proto navrhuje minimální důchod ve výši hranice chudoby stanovenou OECD pro Českou republiku.

Nikdo, kdo si odpracoval povinná léta, by neměl žít pod hranicí chudoby, to je naše morální povinnost vůči našim seniorům, tedy v principu není potřeba tak rychle navyšovat vysoké důchody, ale ty nejnižší. Stát, to co na straně jedné vydá, na druhé straně ušetří na sociální pomoc těm nejchudším důchodcům a ušetří také s tím spojenou byrokracii.

Každá vláda se snaží vlichotit

Jsou před námi krajské a po nich parlamentní volby. Každá vláda se před volbami snaží důchodcům vlichotit nějakou mimořádnou valorizací, ale kupodivu nějakou minimální hranici odmítají všechny vládní partaje, zprava zleva. Důvod je jasný, důchodci jsou na valorizacích závislí a jsou pak vděční za každé přidání a přitom si neuvědomují, že to je jen vydírací a korupční nástroj, protože senioři by měli mít důchody na slušné minimální rovni automaticky. Jenže to by se pak politici nemohli pyšnit, že jim přidali.

Kde vzít a nekrást? V prvé řadě by měl stát žádat náhrady škody po všech zlodějích, kteří tuhle zemi rozkrádali. Například pan Bakala s pomocí pana Sobotky a dalších, připravili republiku prokazatelně o desítky miliard. Další balík peněz máme v Německu za válečné reparace. Poválečný dluh v dnešní hodnotě s pěti procentním úrokem dosahuje až 15 000 miliard korun. Nejen každý důchodce, ale každý občan tak má v Německu milion a půl korun.

Tyto i předchozí vlády vytrvale odmítají dluh vymáhat. Přitom není důvod vymáhat, protože Němci nikdy svůj dluh nezpochybnili a neplatí pouze proto, že to po nich nikdo nechce. My se handrkujeme o každou stovku, kterou bychom chtěli přidat starým a bezmocným a na druhé straně je naše vláda tak velkopanská, že daruje Německu 15 000 miliard korun.

Investice do projektů se ziskem

Vláda by měla samozřejmě investovat do projektů nebo firem, které budou přinášet zisk, který by pomohl jít na financování důchodů. Je jasné, že důstojné důchody nepůjde financovat primitivním zvyšováním daní a odvodů, musíme umět najít přes stát další zdroje financí (tak jako německé nebo francouzské vlády, které mají podíly například v automobilkách). Vláda by mohla financovat vývoje například unikátních moderních technologií a mít zisk z užití nebo koupit podíly v ziskových firmách a dividendy pak použít např. právě na důchody.

Autor: Tomio Okamura

Více k tématu