Stárnout aktivně a finančně se nespoléhat jen na stát. Mladí Češi se svěřili, jak vidí své stáří

Narodili se po roce 1995 a říká se jim generace Z. Dnešní dvacátníci odpovídali na otázky, co si myslí o světě, jaké mají problémy a také jak vnímají svoji budoucnost. Jedním z témat dotazníku bylo i stáří a důchod.

Jak o stáří přemýšlí dnešní dvacátníci? (ilustrační foto)

Součástí projektu „Zatracená generace Z“ je i rozsáhlý průzkum, který pro Aktuálně.cz zpracovala agentura Behavio. V průzkumu se mladých Čechů ptali mimo jiné na to, jak si představují své stáří. Z odpovědí je patrné, že stáří většina nebere na lehkou váhu a plánují se na něj připravit, zároveň ho ale chtějí prožít aktivně.

Stáří mají spojené s radostí z rodiny, moudrostí, klidem a časem na koníčky. Také ale vnímají negativní stránky, jako jsou nemoci, finanční problémy a závislost na pomoci druhých.

91 % z mladých o stáří někdy přemýšlí a převážně ho plánují trávit aktivně, například cestováním, koníčky a ve společnosti. 20 % se těší na klidný důchod trávený s rodinou a vnoučaty, čtením nebo na zahrádce.

Mladým lidem hrozí o 20 % nižší důchody. Čím déle studují, tím hůře

Příprava na stáří

Zabezpečení na stáří nechtějí mladí Češi nechat náhodě. Pouze čtvrtina vnímá stáří jako něco, na co není třeba se připravovat, 8 % se připravuje už nyní. Mladí se po finanční stránce převážně nespoléhají jen na stát. Plánují se zajistit například spořením nebo investicemi a vlastním bydlením. Skoro polovina se také chystá dodržovat zdravý životní styl.

Více k tématu