Nízká valorizace důchodce překvapila: 5 scénářů, jak v roce 2022 mohou důchody růst více

Důchodce trápí nepříznivé předpovědi ohledně chystané valorizace důchodů pro rok 2022 a část z nich si přeje, aby penze rostly více. Sepsali jsme možnosti mimořádného navyšování, které má vláda k dispozici a v minulosti už byly úspěšně využity.

Foto: Adobe Stock
Senioři čekají na valorizaci důchodů. (ilustrační foto)

Ministryně Jana Maláčová oznámila, že důchody podle předběžných propočtů na základě zákona porostou v lednu 2022 přibližně o polovinu méně, než tomu bylo letos. Zatím to vypadá na průměrnou valorizaci ve výši 416 korun, v horším případě to má být dokonce jen 324 korun.

rozhovoru pro České důchody už ministryně naznačila, že s těmito částkami není spokojená a plánuje důchody mimořádně zvýšit. „O částkách se budeme bavit, musíme udržet tempo růstu důchodů. Důchodci nesmí být obětí zrušení superhrubé mzdy ani zadlužení státu v důsledku pandemie,“ uvedla s tím, že chce, aby růst důchodů zůstal na částkách podobných jako v minulých letech, tedy na úrovni 800 až 900 korun pro průměrný důchod.

Vláda má hned několik možností, jak vyšší valorizaci zajistit a k těmto krokům už v minulosti přistoupila. Vzhledem k nepříznivé pandemické situaci a zvýšeným nákladům seniorů na vitamíny nebo respirátory lze očekávat, že se o tom povedou debaty i letos v létě, kdy se bude o valorizaci rozhodovat. Jasno by mělo být do konce září.

1. Mimořádná valorizace

Zákon už dnes obsahuje ustanovení, že v případě nečekaně rychlého růstu cen se důchody mohou mimořádně zvýšit mimo řádný lednový termín. Pokud ceny rostou o více než 5 %, dojde k valorizaci hned v následujícím měsíci. Momentálně to nevypadá, že by ceny rostly tak rychle, takže je mimořádná valorizace nepravděpodobná.

Vláda ale může prosadit snížení tento hranice, podobně jako to udělala v roce 2008. Tehdy byla hranice stanovena na 10 % a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhl snížení právě na dnešních 5 % a následně to bylo v parlamentu schváleno. Není vyloučeno, že podobnou cestou se vydá vláda i nyní. Výhodou je, že by tím zajistila častější mimořádnou valorizaci i do budoucna.

2. Přímé zvýšení důchodů

Valorizace v roce 2020 měla specifikou novinku, která zvyšovala důchod o mimořádnou částku 151 korun. Vláda toho docílila jednorázovou změnou zákona, která platila jen pro tento rok a pomohlo to hlavně lidem, kteří měli podprůměrné důchody. Stejný postup může zvolit i letos, stačí do zákona připsat jeden nový odstavec pro rok 2022.

Jak se zvýší důchody v roce 2022: Připravili jsme první kalkulačku valorizace

3. Zvýšení základní výměry

Každý starobní důchod je složen ze základní výměry (je stejná pro všechny) a procentní výměry, která se počítá z délky práce a výdělků. Základní výměra je stanovena na 10 % průměrné mzdy v Česku, a když mzdy rostou, navyšují se i důchody. Například letos v lednu se zvýšila o 60 korun na 3550.

V roce 2018 došlo ke zvýšení výměry z 9 % na 10 %, což všem důchodcům zajistilo výrazně vyšší růst než v minulých letech. Je to docela snadná cesta k plošnému zvýšení důchodů, která nejvíce pomůže hlavně chudým seniorům.

4. Bonus pro starší důchodce

Zákon momentálně stanovuje, že důchodcům nad 85 let se automaticky důchod zvyšuje o 1000 korun a nad 100 let pak o 2000 korun. Vláda by tedy mohla navrhnout novou hranici, například 75 nebo 70 let a lidem v tomto věku by se důchod zvýšil. To by pomohlo statisícům seniorů.

5. Mimořádný příspěvek (rouškovné)

Loni v prosinci dostali všichni důchodci mimořádný příspěvek ve výši 5000 korun a není vyloučeno, že letos se bude tento krok opakovat. Naznačila to i ministryně Jana Maláčová. Někteří ekonomové dokonce čekají, že vzhledem k blížícím se volbám by mohl být tentokrát příspěvek ještě vyšší. Postup by byl stejný jako v loňském roce.

Je nutné dodat, že ve všech scénářích by muselo dojít k úpravě zákona o důchodovém pojištění, to znamená souhlas poslanců, senátorů i prezidenta. Miloš Zeman už dříve řekl, že například další rouškovné sice aktivně nepodporuje, ale zároveň ho nebude blokovat. Je pravděpodobné, že ke schválení by došlo opět v průběhu podzimu. O dalších alternativách vyšší valorizace se zatím nejednalo.

Foto: AdobeStock

Více k tématu