Seniorce z Brna přestal chodit důchod, protože ji úředníci prohlásili za mrtvou

Nemilé překvapení čekalo důchodkyni z Brna, když začala pátrat, proč jí už dva měsíce nepřišel starobní důchod. Bylo za tím pochybení úředníků, kteří ji omylem označili jako zesnulou. V Česku nejde o ojedinělý případ.

Foto: České důchody
Hlavní sídlo České správy sociálního zabezpečení v Praze.

Dvaaosmdesátileté paní Ireně Šottové přestal chodit starobní důchod. Když na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) zjišťovala, jak je to možné, bylo jí oznámeno, že byla zařazena na seznam zemřelých. Podle záznamů měl její život skončit už loni, důvodem smrti byl koronavirus.

„Byla jsem úplně zděšená a šla jsem tedy sama na Veveří na Českou správu sociálního zabezpečení. Sundala jsem roušku, aby mě tedy poznali, že jsem na světě,“ uvedla paní Šottová pro Českou televizi, která o jejím případu natáčela reportáž. A dodala, že její trable pokračovaly, protože byla odhlášena ze zdravotní pojišťovny a byl jí zablokován účet v bance.

Musela proto absolvovat desítky telefonátů s úřady a odeslat mnoho dopisů, aby se jí podařilo situaci vysvětlit a vyřešit. „Bylo období, kdy jsem byla úplně vyřazená, čili kdybych potřebovala ošetření v nemocnici, tak bych nebyla pojištěna,“ říká seniorka z Brna.

Za vše mohla chyba úředníka. „Tento typ pochybení, tedy zastavení výplaty z důvodu úmrtí žijícímu klientovi, se stává výjimečně. Důvodem je chyba v uváděném rodném čísle zemřelého buď na straně lékaře, matriky, základních registrů nebo ČSSZ,“ uvedla v reakci na případ Česká správa sociálního zabezpečení, a nakonec důchod zpětně doplatila.

Invalidní důchod za živého manžela

V Česku nejde o ojedinělý případ a v minulosti už bylo chybně za mrtvé označeno více lidí. Zvláštní byl třeba případ ženy, které v roce 2011 policisté oznámili, že její manžel Jaroslav zemřel. V té době už spolu nežili, i když rozvedení nebyli. Žena nechala muže zpopelnit, pohřbila ho a požádala o vdovský důchod, který jí byl přiznán.

O rok později se ovšem ukázalo, že manžel mrtvý není, ale leží v nemocnici. Došlo bohužel k záměně na matričním úřadu a tehdy zemřel jiný člověk, zřejmě šlo o bezdomovce bez jasné totožnosti. Žena proto přišla o vdovský důchod a musela vracet i ten, který jí byl už vyplacen.

Nízký důchod může způsobit chyba, jindy se „ztratí“ doby pojištění. Je dobré zkusit tři kroky k nápravě

Smrt se táhla, sirotčí důchod byl krácen

Jiný zvláštní případ řešil Nejvyšší správní soud v roce 2008. Žena tehdy žalovala ČSSZ, že jí nebyla přiznána část sirotčího důchodu. Její otec odešel na konci roku 1992 z domova a už se nevrátil, takže její matka podala v roce 1995 návrh na prohlášení muže za mrtvého.

Soudům ale trvalo bezmála 10 let, než v roce 2005 vydal rozhodnutí a opravdu muže prohlásil za mrtvého. Úřad tedy přiznal ženě sirotčí důchod, ale zároveň uvedl, že na zpětný doplatek před rokem 2002 nemá nárok, protože je záležitost promlčená (ze zákona je promlčení po 3 letech). Žena se bránila tím, že nemůže ze letité soudní průtahy, a proto by jí měl být sirotčí důchod přiznán i zpětně.

V minulosti už nastaly i případy, kdy úřady posílaly peníze poté, co osoba skutečně zemřela. Pan Radek M. z Brna nahlásil úřadům, že jeho matka zemřela, aby jí dál důchod neposílaly. Důchod sice ČSSZ přestala posílat, ale úřad práce i následujících sedm let posílal příspěvek na péči. Vzhledem k tomu, že muž situaci neřešil a peníze utratil, byl nakonec odsouzen za neoprávněné čerpání příspěvku a za podvod dostal podmíněný trest.

Foto: České důchody

Více k tématu