Reforma asi nebude, ale dřívější důchod pro 430 tisíc lidí s náročnou prací má velkou šanci

Zatím to vypadá, že návrh důchodové reformy skončí „u ledu“. Šanci na schválení má ale samostatný návrh na snížení věku odchodu do důchodu pro náročné profese, protože s ním souhlasí významná část politiků.

Foto: Adobe Stock
Senioři si zaslouží důstojný důchod. (ilustrační foto)

Šance, že by byla schválena důchodová reforma, kterou v prosinci představila ministryně Jana Maláčová (ČSSD), se každým dnem snižuje. Na její podobě bohužel nepanuje shoda, a to ani v rámci vlády, kterou tvoří hnutí ANO a ČSSD.

Výhrady má i premiér Andrej Babiš. Podle něj má návrh zásadní chybu v tom, že řeší jen výdajovou stránku, a nikoliv příjmovou. „Důchodovou reformu ministryně Maláčová používá spíše politicky, vždycky měla po zasedání důchodové komise tiskovku a mluvila o tom. Ale nebylo to dotaženo do konce,“ řekl Babiš pro České důchody.

Samotná reforma Jany Maláčové je navrhována samostatně ve třech částech, tedy třech zákonech. První zákon řeší zavedení nultého pilíře, minimální důchod, snížení minimální doby pojištění pro nárok na důchod na 25 let a další spíše technické věci. Druhý zákon zavádí bonus 500 korun k důchodu za vychované děti a třetí zákon pak řeší dřívější důchod pro lidi pracující v náročných profesích.

O rok dříve za 10 let práce

A právě odchod do důchodu lidí v náročných profesích je téma, na kterém se shodnou nejen ve vládě, ale pozitivně se k tomuto návrhu staví i další strany ve Sněmovně. Je tedy možné, že právě tento návrh zákona bude schválen.

Jak by to fungovalo? Důchodový věk u lidí v náročných profesích by se automaticky snižoval, a to podle následujícího pravidla: za každých 184 směn náročné práce se sníží důchodový věk o 1 měsíc. Pokud se to přepočítá na delší úsek, jde o 1 rok za každých 10 let náročné práce. Čím déle by tedy člověk pracoval v náročné profesi, tím nižší by měl důchodový věk.

Tato výhoda by se měla týkat náročné práce po roce 2012 a zákon by měl platit od roku 2025. Podle důchodové komise by mělo jít o bezmála 430 tisíc pracujících. Detaily návrhu i výčet profesí jsme podrobně řešili v tomto článku.

Zdravotní sestry, řidiči i dělníci

„Ano, určitě to budu prosazovat,“ uvedl Andrej Babiš na dotaz, jestli bude prosazovat dřívější důchody pro ty, kteří nevydrží pracovat do řádného důchodového věku. „Pro mě jsou momentálně nejdůležitější profesí zdravotní sestry, které hodně pracovaly v době covidu, a určitě by si zasloužily dřívější důchod. Ale náročných profesí je hodně, v těžkém průmyslu nebo řidiči,“ dodal k tomu.

Děti, práce, studium, vojna: Doklady a papíry nevyhazujte, mohou se hodit k důchodu

Podporu vyjádřili také Piráti. Podle nich je spravedlivé, aby náročně pracující odcházeli do důchodu dříve, případně aby byli oceněni vyšším důchodem. K samotnému návrhu ministerstva práce a sociálních věcí ovšem mají určité výhrady, hlavně v tom, že výčet náročných profesí je příliš úzký.

„Je třeba zajistit dřívější odchod do důchodu u lidí pracujících v náročných profesích. Návrh MPSV definuje náročná povolání jako profese zařazené do třetí a čtvrté kategorie podle zákonů o ochraně veřejného zdraví, tedy profese, u nichž jsou trvale překračovány hygienické limity,“ uvedl pro České důchody pirátský poslanec a člen důchodové komise Tomáš Martínek s tím, že výčet profesí by měl být širší. Nyní tam například nespadá třeba stavební dělník a podobné profese, což považuje za chybu.

Dřívější důchod pro náročné profese podporuje také KDU-ČSL. Tento bod má strana v seznamu opatření, které chce v rámci důchodové reformy prosadit. „S využitím nástrojů třetího pilíře umožníme dřívější odchod do důchodu pro zaměstnance fyzicky náročných profesí,“ uvádí strana ve svém prohlášení k reformě.

Jednat se musí rychle

Pokud by návrh podpořily všechny zmíněné strany, bez problémů by byl ve Sněmovně schválen. Hnutí ANO, Piráti, ČSSD a KDU-ČSL totiž mají společně 114 hlasů. A to by stačilo i na případné přehlasování Senátu, kdyby s tím nesouhlasil. Faktem ovšem je, že schvalovací proces by musel začít co nejdříve, aby se vše stihlo do říjnových voleb. V opačném případě legislativní návrh takzvaně „spadne pod stůl“.

Vše by mohlo urychlit i to, že návrh důchodové reformy bude možná předložen jako poslanecký návrh, takže by se úplně přeskočilo jednání ve vládě. „V minulosti už se to s některými návrhy stalo,“ řekl na přímý dotaz náměstek ministryně práce a sociálních věcí Michal Pícl v rozhovoru pro České důchody. A tento záměr naznačila i samotná ministryně Jana Maláčová.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu