„Průšvih s důchody v roce 2030.“ Kalousek se bojí další krize po koronaviru

Kvůli koronaviru nyní prudce stoupá zadlužení a už za 10 let nás čeká další velký problém s důchody. Je o tom přesvědčen bývalý ministr financí a nyní poslanec Miroslav Kalousek. „Ročníky 1970 a mladší půjdou do důchodu, ty teď platí sociální a zdravotní pojištění a stanou se státními pojištěnci,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zdroj: Facebook M. Kalouska
Poslanec Miroslav Kalousek

Koronavirus nemusí být jediný problém, který nás v dohledné době čeká. Velmi vážné to může být také s důchodovým systémem. Upozornil na to poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) ve velkém rozhovoru pro Seznam Zprávy. Řekl, že hodně lidí zamíří do důchodu a tím klesne výběr sociálního pojištění.

Hrozí miliardové deficity

„Kromě tohoto průšvihu, který zasáhl každého, tak nás čeká ještě jeden velký průšvih po roce 2030, kdy se zlomí demografická křivka. Ročníky 1970 a mladší půjdou do důchodu, ty teď platí sociální a zdravotní pojištění a stanou se státními pojištěnci. A i kdyby nepřišla koronavirová krize, tak se oba dva systémy, jak zdravotní, tak sociální, začnou řítit do stamiliardových deficitů,“ řekl Kalousek.

Myslí si, že to může být problém hlavně v důsledku toho, že současná vláda chystá následující roky vysoké zadlužení a velké deficity státního rozpočtu, a to kvůli koronaviru.

„V těch dobrých časech neřešila ten obrovský demografický problém, který souvisí se zdravotní a sociální péčí každého z nás. To, co zemi čeká po roce 2030, bude nesmírně nákladné. A pokud si do toho přidáme ještě 7 let deficitů, které plánuje tahle vláda, tak já tu situaci vidím jako velmi, velmi riskantní a obtížně řešitelnou,“ uvedl poslanec Kalousek.

Markéta Šichtařová: Důchody budou klesat, prosazování reformy je politická sebevražda

Důchodová reforma ve fázi příprav

O tom, že důchodový systém je potřeba reformovat, dlouhodobě mluví také řada expertů a ekonomů. Posledních roky, kdy se Česku ekonomicky dařilo, mohly vlády využít k tomu, aby prosadily změny, které zajistí stabilitu důchodů i do budoucna. Ta současná nyní pracuje na důchodové reformě, ale zatím není jasné, jestli se stihne prosadit. Volby jsou totiž už příští rok.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pro České důchody řekla, že na reformě zatím stále pracuje a je to pro ni priorita. „Práce na důchodové reformě se nezastavily. Legislativní návrhy na snížení důchodového věku pracujících v náročných profesích a bonusu za výchovu dítěte jsou za ministerstvo téměř hotové. Brzy je tedy budu předkládat vládě a Sněmovně. O detailech důchodové reformy je nutné ještě dále vést politická jednání, abychom našli co nejširší shodu,“ uvedla Maláčová.

Více k tématu