Průměrný důchod v roce 2024 se blíží 21 tisícům korun: Přehled po krajích

Valorizace důchodů a nově přiznávané důchody i v letošním roce zvyšují hodnotu průměrného důchodu v Česku. Momentálně činí řádný důchod v průměru 20 633 korun.

Foto: Adobe Stock
Skupina důchodců. (ilustrační foto)

Starobní důchody neustále rostou a s tím i statistická hodnota průměrného důchodu. Důvody růstu jsou dva: pravidelně dochází k valorizaci důchodů a navíc stát přiznává nové důchody, které jsou zpravidla vyšší než ty přiznané v minulosti.

Poslední valorizace proběhla v lednu 2024, kdy se všechny důchody zvýšily jednotně o 360 Kč. Hodnota průměrného důchodu v Česku se tak zvýšila na 20 633 Kč. Průměrný předčasný důchod činí 18 995 Kč.

Důchody rostly zejména v posledních letech, kvůli vysoké inflaci proběhly v roce 2022 a 2023 hned tři mimořádné valorizace. Ještě před 5 lety činil průměrný důchod 13 377 Kč a před 10 lety 11 029 Kč.

Muži mají vyšší důchody než ženy, průměr pro Česko je 21 904 Kč pro řádný důchod a 20 205 Kč pro předčasný důchod. Ženy mají průměrný řádný důchod 19 443 Kč a předčasný důchod 17 849 Kč.

Nejvyšší důchody pobírají lidé v Praze, následují lidé v Moravskoslezském kraji. Naopak nejnižší důchody jsou v Karlovarském kraji. Toto srovnání dobře ukazuje následující tabulka. (Údaje za rok 2024 pro kraje zatím nejsou k dispozici.)

Výše důchodů v krajích. (Údaje ČSSZ k 12/2023)Foto: České důchody

Část důchodců má pocit, že údaj o průměrném důchodu není relevantní a dostatečně neodráží realitu pobíraných důchodů. Na rozdíl od průměrné mzdy je ale údaj o průměrném důchodu docela přesný, protože důchody v Česku jsou poměrně dost rovnostářské.

Výpočet nového důchodu: Postup a parametry, které v roce 2024 rozhodují o výši

Samozřejmě se vyplácejí velmi vysoké důchody v řádech vyšších desítek tisíc i velmi nízké důchody pod 10 000 korun. Jde ale spíše o zanedbatelná čísla ve srovnání s tím, kolik lidí pobírá důchod pohybující se kolem průměru. Je zajímavé, že údaj o průměrném důchodu se téměř shoduje s mediánem, což znamená, že počet důchodců pobírajících nadprůměrný a podprůměrný důchod je prakticky stejný.

Dlouhodobě to ukazují i statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) o vyplácených důchodech. Těsně kolem průměru, tedy v rozmezí 18 až 22 tisíc Kč, se pohybuje 1 milion důchodců. Kompletní přehled počtu vyplácených důchodů v jednotlivých hladinách si můžete prostudovat v tomto článku.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu