Pro důchodce příspěvek 6000 korun, navrhují poslanci ANO. Schválení bude stejné jako u rouškovného

Opoziční poslanci hnutí ANO chtějí kvůli pokračujícímu zdražování jednorázový příspěvek pro všechny důchodce ve výši 6000 korun. K prosazení by bylo nutné schválit speciální zákon.

Foto: Profimedia
Andrej Babiš a další poslanci hnutí ANO.

Rostoucí ceny trápí Česko a nevypadá to, že by se měla inflace v dohledné době zastavit. Stínová vláda Andreje Babiše, složená z poslanců hnutí ANO, proto představila soubor opatření, která by měla pomoci lidem. Vedle výraznějšího zvýšení životního a existenčního minima, vrácení slevy na jízdné pro seniory zpět na 75 % a několika dalších opatření jde zejména o mimořádný jednorázový příspěvek ve výši 6000 korun pro všechny důchodce.

„Navrhujeme, aby byl do nového rozpočtu schválen mimořádný příspěvek pro důchodce nad zákonnou a inflační valorizaci ve výši 6000 korun. Stejně pro všechny. My jsme dělali, naše vláda, 5000 korun v rámci covidu,“ uvedl Andrej Babiš na tiskové konferenci stínové vlády s tím, že ani dvě chystané mimořádné valorizace nejsou kvůli vysoké inflaci dostatečné.

„Když započteme veškeré zákonné navýšení a dvakrát inflaci, protože v září se očekává další navýšení v rámci zákona, a není to zásluha této vlády, je k tomu donucena, tak když se přidá 6000 korun, dostaneme se na 13,1 % navýšení veškerých důchodů v porovnání s rokem 2021. A při predikci 15% inflace je to stále málo,“ konstatoval bývalý premiér a současný poslanec Babiš.

Babiš: Důchodci vybudovali zemi

Zároveň odmítl, že by byl tento příspěvek nadbytečný. „Říkat, že důchodci mají dost peněz, se mi nelíbí. Jsou důchodci, kteří mají 14 tisíc, chodí za mnou do Roudnice a platí nájem 10 tisíc, a potom jim pomáhám vyplňovat šílené formuláře od Jurečky,“ popsal Babiš a myslel tím zřejmě formuláře pro získání příspěvku na bydlení. Právě k žádosti o tento příspěvek ministr Marian Jurečka opakovaně vyzývá všechny, kterým kvůli zdražování chybí peníze, tedy i seniory.

„Důchodci vybudovali tuto zemi. Bylo by dobré, kdyby si nějaký student vzal diplomku a porovnal, co udělal Karel IV., Tomáš Garrigue Masaryk, zlí komunisti a co se vybudovalo od revoluce. Důchodci tuto zemi vybudovali a ty peníze si zkrátka zaslouží, protože mají obrovské náklady,“ dodal Andrej Babiš.

Mimořádný příspěvek už jednou důchodci dostali, a to konkrétně 5000 korun v prosinci 2020. Tehdy ho prosadila právě vláda Andreje Babiše a označoval se jako rouškovné. Byl kvůli tomu schválen speciální zákon o jednorázovém příspěvku.

Pokud by chtěli politici ANO prosadit i nový příspěvek ve výši 6000 korun, bylo by nutné předložit a poté schválit podobný zákon. Případně by museli přesvědčit vládu, aby takový zákon navrhla.

Třetí valorizace důchodů možná už na podzim: První komentář Jurečkova ministerstva a výpočty

Nejčastější otázky a odpovědi

Abyste se v situaci kolem návrhu na příspěvek lépe orientovali, připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky:

Komu má být příspěvek určen?

Podle informací, které zazněly na tiskové konferenci hnutí ANO, by mělo jít o všechny důchodce, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní. Návrh zákona ale zatím nebyl předložen, takže přesnější informace nejsou k dispozici. Není také jasné, zda a případně kdy poslanci ANO návrh zákona předloží.

Kdy by mohli důchodci příspěvek dostat?

Návrh zákona by museli schválit poslanci, senátoři a nakonec by ho musel podepsat prezident. Samotný proces schvalování trvá několik měsíců, a pokud by vše bylo rychle, mohl by být příspěvek vyplacen ještě v roce 2022.

Jaká je šance na prosazení příspěvku?

Zatím nijak velká. Současná vláda Petra Fialy podle dosavadních vyjádření příspěvek neplánuje a má ve Sněmovně většinu poslaneckých hlasů. Záležet tedy bude na vyjednávání poslanců hnutí ANO. Inflace ale zatím nezpomaluje a není vyloučeno, že vláda změní názor, podobně jako změnila názor na snižování DPH u pohonných hmot. Včera schválila snížení DPH o 1,5 Kč na litr, i když to dříve odmítala.

Na kolik peněz by příspěvek vyšel?

V současné době je v Česku 2,89 milionů důchodců (starobních, invalidních a pozůstalostních), takže stát by na příspěvku vyplatil 17,3 miliard korun.

Ovlivnil by případný příspěvek mimořádnou valorizaci důchodů?

Nikoliv, případné schválení mimořádného příspěvku by nemělo vliv na červnovou ani očekávanou podzimní mimořádnou valorizaci.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu