Třetí valorizace důchodů možná už na podzim: První komentář Jurečkova ministerstva a výpočty

Zatím ještě neproběhla první letošní mimořádná valorizace a už se začíná mluvit o další. Ministerstvo práce a sociálních věcí pečlivě sleduje vývoj inflace a nevylučuje, že k dalšímu navýšení důchodů dojde ještě před koncem roku.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka poprvé připustil, že se důchodci ještě v letošním roce dočkají druhé mimořádné valorizace, tedy celkové třetí. Inflace je totiž i kvůli válce na Ukrajině stále velmi vysoká a růst cen nezpomaluje. A není tedy vyloučeno, že v dohledné době meziměsíční růst cen opět překoná hranici 5 %.

„Je pravděpodobné, že na závěr roku by ještě jedna mimořádná valorizace mohla proběhnout. Mělo by k tomu dojít za stejných podmínek jako u červnové valorizace. To znamená, že by v červnu musel být cenový růst oproti lednu o pět procent vyšší,“ uvedl Jurečka v rozhovoru pro deník Právo.

Dodal, že zatím nechce odhadovat, jak vysoká by tato valorizace byla. Zřejmě ale nepůjde o zanedbatelný nárůst. „Můj předpoklad je, že to nebude žádná malá, symbolická valorizace, ale že důchody porostou řádově o stokoruny,“ dodal ministr.

Vyšší důchody porostou více

Ekonom Lukáš Kovanda již provedl první výpočet, který naznačuje, o kolik by se mohl zvýšit průměrný důchod. „Jestliže bude nárůst zásluhové části na základě inflačního vývoje mezi letošním lednem a červnem odpovídat například 5,5 procenta, v listopadu se člověk s uvedeným důchodem 16 993 korun dočká navýšení o dalších 720 korun,“ uvedl Kovanda.

Při mimořádné valorizaci se vždy zvyšuje pouze zásluhová část důchodu (procentní výměra), takže výrazně více rostou vyšší důchody. Při předpokladu, že započítaná inflace bude 5,5 %, poroste důchod ve výši 10 000 Kč o 335 Kč. Naproti tomu důchod 20 000 Kč se zvýší o 885 Kč.

Část důchodců to vnímá jako nespravedlnost. Argumentují tím, že ceny rostou všem stejně, a tudíž by se výrazněji měly zvyšovat i nižší důchody. Ministerstvo ovšem žádnou změnu valorizačního mechanismu neplánuje.

„MPSV v současné době nerozhodlo o tom, že by měla být připravena změna zákona v oblasti mimořádného zvýšení důchodů, ani o tom, že by měl být připraven návrh na speciální zvýšení nízkých důchodů,“ uvedl pro České důchody Jakub Augusta z oddělení mediální komunikace ministerstva. Dodal, že jednou z priorit je nyní příprava důchodové reformy, která přinese stabilní důchodový systém.

Kalkulačka mimořádné valorizace: Spočítejte si, o kolik se vám v červnu zvýší důchod

Jasněji už za dva týdny

Úředníci ministerstva nyní situaci kolem růstu cen pečlivě sledují. Podstatné je, že aby třetí valorizace proběhla ještě letos, je nutné, aby inflace hranici 5 % překonala do konce června. Pokud bude hranice překonána později, promítne se mimořádné zvýšení až v řádné valorizaci důchodů v lednu 2023.

„O tom, zda bude podmínka splněna do června, a tím dojde k dalšímu mimořádnému zvýšení ještě před koncem roku 2022, rozhodne vývoj inflace v nejbližších měsících. Druhou mimořádnou valorizaci v roce 2022 tedy nelze v tuto chvíli vyloučit, nicméně na jasné stanovisko ještě musíme počkat,“ konstatoval Jakub Augusta z ministerstva.

Co lze očekávat, pokud druhá letošní mimořádná valorizace (celková třetí valorizace) proběhne ještě před koncem roku:

  • Budoucích důchodů, které budou přiznány nejpozději ke dni 31. prosince 2022, se budou týkat obě mimořádné valorizace (tedy červnová i případná podzimní). Budou také zvýšeny v lednu 2023 v rámci řádné valorizace.
  • Stávajících důchodů se budou týkat obě mimořádné valorizace (tedy červnová i případná podzimní) a budou také zvýšeny v lednu 2023 v rámci řádné valorizace.
  • Důchodů přiznaných v roce 2023 se nebudou týkat mimořádné valorizace ani řádná valorizace v lednu 2023.

Lepší představu o dalším vývoji budeme mít v polovině dubna, kdy statistici zveřejní aktuální čísla inflace za březen. Právě ta naznačí, jak vysoká bude inflace v nejbližších měsících a jestli bude úroveň 5 % překonána ještě před začátkem léta.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu