Premiér Petr Fiala o změnách důchodů: Řítíme se do zdi, my máme odvahu něco udělat

Zvýšení důchodového věku je jednou ze zvažovaných parametrických změn důchodového systému. Potvrdil to premiér Petr Fiala a dodal, že by se tato změna týkala mladších lidí, nikoliv těch, kteří mají pár let do důchodu. Zároveň zdůraznil, že důchodová reforma je nutná, jinak nebude stát schopen důchody zaplatit.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Premiér Fiala konstatoval, že důchodová reforma v Česku musí proběhnout a je ostudou předcházející vlády, že ještě žádná provedena nebyla. „Protože se řítíme do zdi a víme to všichni, takže musíme něco udělat. A my máme odvahu něco udělat, ta reforma bude komplexní,“ řekl Petr Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

Podle něj je už dnes deficit důchodového systému velmi vysoký, a právě proto vláda jedná o změnách. „Jestliže dnes máme deficit v důchodovém účtu nějakých 17 nebo 20 miliard, tak v roce 2050 to má být ročně 300 miliard. To už nikdo nezaplatí, takže my musíme změnit systém,“ popsal Fiala. A dodal, že nyní probíhají jednání o tom, co se skutečně změní.

„Než k tomu přistoupíme, musíme my být sami dohodnuti a sami se rozhodnout pro to, která opatření uděláme. Zatím běží jenom debata, já jsem rád, že běží, protože je důležité, že se objevují nějaké nápady ve veřejném prostoru, ale není potřeba se ničeho bát, protože žádné takové rozhodnutí ještě nepadlo a naše vláda se chová odpovědně,“ řekl premiér Fiala.

Otázka důchodového věku

„Musíme zásadním způsobem změnit parametry důchodového systému. A jedna z těch uvažovaných věcí je prodloužení věku odchodu do důchodu,“ řekl Fiala.

Zároveň zdůraznil, že tato změna nebude rychlá a změny rozhodně nezačnou platit v tomto desetiletí. Případné navýšení se bude týkat až lidí, kteří půjdou do důchodu za zhruba 30 let. „Prosím pěkně, netýká se to lidí, kteří mají před důchodem. Netýká se to ani lidí ve středním věku, týkalo by se to, pokud by k takovému rozhodnutí došlo, mladších generací. To znamená lidí, kteří půjdou do penze třeba za 30 let. A tam se skutečně zvažuje zvýšení hranice,“ vysvětlil.

Potvrdil také informace, že důchodový věk zřejmě nebude pro všechny stejný, jako je tomu doposud, ale bude se zohledňovat například typ práce. „Pro mě je nepředstavitelné, že by to platilo pro všechny stejně. Jsem si dobře vědom toho, že lidé ve fyzicky náročných povoláních nemohou pracovat do vyššího věku a je potřeba to nějakým způsobem odstupňovat,“ konstatoval premiér.

Petr Pavel: Nelze stanovit jeden důchodový věk pro všechny profese, je nutná flexibilita

Rozšíření náročných profesí

Už nyní jsou schválené dřívější důchody bez sankcí pro horníky a nově také pro záchranářské profese a podnikové hasiče. A pravděpodobně už od roku 2024 dojde k rozšíření tohoto seznamu o další náročné profese. „My s náročnými profesemi počítáme. Mluvíme o tom, že by to byli lidé ve třetím a čtvrtém stupni náročných profesí, případně ještě počítáme s úpravou hodnocení,“ uvedl nedávno ministr Marian Jurečka.

Od února 2023 také začala platit nová úleva na sociálním pojištění u zaměstnavatelů, pokud nabídnou částečný úvazek lidem, kteří mají více než 55 let. To by mohlo pomoci lidem v předdůchodovém věku, kteří například kvůli zdravotním problémům nemohou pracovat na plný úvazek a často se uchylují k odchodu do předčasného důchodu. Díky slevě mohou pracovat například jen několik dnů v týdnu a díky tomu zůstanou v zaměstnání déle. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Detailní návrhy reformy, tedy přehled chystaných změn důchodového systému, plánuje ministr Jurečka představit až po skončení diskusí s koaličními a opozičními stranami. To by mohlo být v průběhu března. Poté ministerstvo připraví finální legislativní znění reformy a vláda se ji bude snažit prosadit v průběhu letošního roku.

Portál České důchody oslovil premiéra Petra Fialu s žádostí o rozhovor, ve kterém by mohl detailněji popsat své vize na změny důchodů. Tiskové oddělení vlády ale zatím na žádost nereagovalo.

TIP: Přehled plánů na změny důchodů, které má vláda uvedeno ve svém programovém prohlášení, jsme popsali v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu