Příspěvek 1000 korun, dřívější důchody i bonus za děti: Přehled, o čem se bude hlasovat

Poslanci ve druhém čtení zákona o vyšší valorizaci navrhli celou řadu více či méně souvisejících změn, o kterých se nyní bude rozhodovat. Některé návrhy vyvolaly emotivní reakce.

Foto: Poslanecká sněmovna
Poslanci jednají o důchodech.

Celkem 29 pozměňovacích návrhů podali poslanci k aktuálně projednávané novele zákona o důchodovém pojištění, která by měla důchodcům zajistit přídavek 300 korun k zákonné valorizaci. Některé návrhy s valorizací vůbec nesouvisejí, jiné se zase snaží řešit některé nespravedlnosti.

Všechny návrhy se nyní posunuly dále do třetího čtení ve Sněmovně, kde o nich budou poslanci hlasovat. Situace je docela nepřehledná a není úplně jasné, které návrhy politické strany podpoří a zamítnout. Projednávání každopádně přineslo i docela emotivní prohlášení, to zvláště u návrhu, který by měl snížit důchody předním komunistickým představitelům minulého režimu.

Hádka o bonusy za děti

Velká debata se vedla také o navrhovaném příspěvku pro rodiče za vychované děti. Ten by měl přidat 500 korun k důchodu mužům nebo ženám, kteří o dítě pečovali. Místo faktického projednávání se ale poslanci ČSSD a KDU-ČSL hádali spíše o tom, kdo návrh dříve předložil.

Například Vít Kaňkovský z KDU-ČSL kritizoval ministryni Janu Maláčovou, že si přisvojila jejich původní téma, které prosazují od roku 2018. „A vy teď, pár měsíců před volbami, na sociálních sítích to plníte příspěvky paní ministryně, jak jste přišli s něčím úplně úžasným a jak jste to vy, kteří se jediní staráte o to, abychom měli spravedlivější důchody. A v tomto smyslu si myslím, že to je smutné,“ řekl Kaňkovský při jednání.

„Místo toho, abychom se tady hádali, kdo s tím první přišel, tak pojďme společně vymyslet, jak přesvědčíme ostatní politické strany, aby to podpořily, protože ten rozdíl tři tisíce mezi průměrným důchodem ženy a průměrným důchodem muže je opravdu obrovská výzva a já dlouhodobě říkám, že chudoba ve stáří má v Česku bohužel ženskou tvář,“ reagovala ministryně Maláčová.

Faktem zůstává, že právě návrh na takzvané výchovné, má mezi poslanci velkou podporu a je velká šance, že bude schválen. Znamenalo by to, že by muži nebo ženy měli dostat 500 korun ke starobnímu důchodu za každé vychované dítě. Detaily k návrhu najdete v tomto článku.

Důchodový guláš: Tragikomické jednání o reformě přináší nejistotu pro současné i budoucí důchodce

Návrhy, které mohou být schváleny

Ve hře jsou ale i další návrhy. Podívejte se na přehled nejdůležitějších změn, o kterých by se mělo rozhodovat už příští týden:

  • K zákonné valorizaci v lednu 2022 se automaticky všem důchodcům přičte mimořádných 300 korun. Je zde i návrh, aby to byla částka 500 korun.
  • Chudším seniorům, kteří budou mít i po valorizaci důchod nižší než 15 000 korun bude náležet ještě další mimořádný příspěvek až 500 korun (důchod po tomto příspěvku ale nesmí přesáhnout oněch 15 000 korun).
  • Všichni důchodci by měli dostat v prosinci mimořádný příspěvek 1000 korun, přičemž financováno by to bylo ze zrušených financí pro firmy vlastněné členy vlády. Více jsme o návrhu psali v tomto článku.
  • Přední představitelé komunistického režimu by měli mít kráceny důchody. Doba, kdy působili ve vysokých funkcích, by se jim nepočítala do důchodového pojištění, a to i zpětně, což by reálně znamenalo právě snížení důchodu. Podrobně jsme návrh probírali v tomto článku.
  • Lidé pracující v náročných profesích, by měli mít nárok na dřívější starobní důchod. Za každých 10 let v náročné práci by mohli bez penalizace odejít o 1 rok dříve do důchodu. Přehled profesí, kterých se návrh týká, uvádíme v tomto článku.
  • Pracovníci integrovaného záchranného systému (IZS), tedy například hasiči, policisté nebo záchranáři, by měli mít nárok na dřívější důchod bez penalizace.
  • Studenti, kteří byli z politických důvodů za komunistického režimu vyloučeni ze střední školy, by měli mít tuto dobu pro potřeby důchodu evidovanou jako náhradní, což by znamenalo zvýšení důchodu.
  • Přesluhujícím seniorům nebo pracujícím starobním důchodcům by se po přepočítání více zvyšoval důchod. Obecně jsme o přepočítávání důchodu psali v tomto článku.
  • Minimální počet odpracovaných let potřebných pro nárok na starobní důchod by se měl snížit z 35 let na 30 nebo 25 let, v jednání jsou oba návrhy.

Všechny návrhy jsou předloženy jako poslanecké návrhy, a to konkrétně jako pozměňovací návrhy k zákonu o mimořádné valorizaci důchodů pro rok 2022. Vše je momentálně ve třetím čtení ve Sněmovně, kde se bude hlasovat o každém pozměňovacím návrhu zvlášť. Poté se ještě musí hlasovat o celém návrhu zákona o valorizaci jako celku.

Následně bude novinky schvalovat Senát a nakonec musí vše podepsat prezident. Zda něco z návrhů projde, by mohlo být jasno do konce července.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu