Důchodový guláš: Tragikomické jednání o reformě přináší nejistotu pro současné i budoucí důchodce

Trochu to vypadá, že si politici dělají z běžných lidí legraci. Schvalování důchodové reformy je nepřehledné a připomíná situaci před deseti lety, kdy se nečekaně prosadil takzvaný druhý pilíř, aby byl po pár letech zrušen.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

KOMENTÁŘ ŠÉFREDAKTORA – Na začátku bylo velké odhodlání současné vlády Andreje Babiše, která si do programového prohlášení hned na první místo dala jasný úkol: Chceme důchodovou reformu.

„Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity,“ stálo v dokumentu.

Nyní jako by na to politici zapomněli a předvádějí podivné tanečky, ve kterých se vyzná už jen málokdo. Ministryně Jana Maláčová sice připravila návrh reformy a v prosinci ho představila veřejnosti. Pak se ale půl roku prakticky nic nedělo. A nyní, když se tímto zásadním zákonem konečně zabývala vláda, vypustila do světa podivný vzkaz: Nemáme na to názor. Nepodporujeme, nezamítáme, je nám to jedno a uvidíme, co s tím poslanci udělají.

Zní to trochu jako alibismus a lidé už neví, co mají očekávat, a co jsou jen plané řeči, které nelze brát vážně. Místo toho, aby vláda připravila zákonný materiál, na kterém by se shodla alespoň většina ministrů, kteří spolu sedí u jednoho stolu, se tento důležitý dokument jen tak „předhodí“ politikům, kteří ho buď schválí, nebo zamítnou. Děj se vůle poslanecká…

Velké zpřísňování u důchodů: Řadu věcí politici v posledních letech změnili k horšímu

Trápení pro lidi před důchodem

Vypadá to jako humorná hra, ale ve skutečnosti to vytváří velkou nejistotu, na kterou doplácejí hlavně dnešní šedesátníci a lidé krátce před šedesátkou, kteří netuší, co mohou od důchodu očekávat. Pokud náhodou bude reforma schválena, je možné, že začne platit už za dva roky – najednou se změní podmínky nároku na důchod i jeho výše, a to dokonce v některých případech zpětně.

CO BUDE NÁSLEDOVAT

Návrhy z důchodové reformy byly nyní předloženy jako poslanecké návrhy, a to konkrétně jako pozměňovací návrhy k zákonu o mimořádné valorizaci důchodů pro rok 2022. Vše je momentálně ve druhém čtení ve Sněmovně. Poté bude následovat třetí čtení, následně bude novinky schvalovat Senát a nakonec musí vše podepsat prezident. Zda něco z reformy projde, by mohlo být jasno už tento týden.

Ale zároveň je možné, že hned další vláda všechno obratem zruší. Ostatně stalo se to už s předchozí reformou, která po schválení těsnou většinou začala platit v roce 2013 a už o necelé tři roky později byla zrušena.

Kde je nějaká jistota a předvídatelnost? Vypadá to, že politici se nepoučili a kolem důchodů vytvářejí jeden velký guláš, ve kterém se vyzná jen málokdo a u něhož se můžeme jen dohadovat, jaká překvapení obsahuje.

Portál České důchody se snaží i do této nepřehledné situace vnést trochu srozumitelnosti a návrh důchodové reformy jsme celý pročetli. Připravili jsme celkem tři články, které rozebírají důležité změny, které by reforma v případě schválení přinesla, a to včetně začátku jejich platnosti:

  • Přehled toho, co se změní pro stávající důchodce – ČTĚTE ZDE
  • Přehled toho, co se změní pro budoucí důchodce – ČTĚTE ZDE
  • Nepříjemné drobnosti a detaily, o kterých se příliš nemluví – ČTĚTE ZDE

Dovoluji si touto cestou apelovat na politiky, aby byli při jednání o důchodové reformě a veškerých změnách v oblasti důchodů předvídatelní, srozumitelní a dávali lidem dostatek času, aby se mohli na vše připravit. Už nyní jsou důchody složité a není nutné přidávat budoucím důchodcům další zbytečný stres.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu