Chystá se předčasný důchod pro náročné profese: Rozhodne vliv pracoviště na zdraví

Lidé pracující v náročných podmínkách by měli mít možnost odcházet do důchodu dříve bez krácení důchodu. Toto opatření má být součástí důchodové reformy, kterou představil ministr Marian Jurečka. Momentálně podle něj probíhá jednání o tom, které konkrétní profese budou na seznam zařazeny.

Foto: Adobe Stock
Část lidí by měla jít do důchodu dříve. (ilustrační foto)

Vláda chystá změny v oblasti předčasných důchodů, aby bylo složitější na ně dosáhnout. Už dříve předložený návrh počítá se zkrácením maximální doby předčasnosti ze současných 5 let na 3 roky, s větší mírou krácení výše důchodu než doposud a také s dočasným omezením valorizace.

V rámci rozsáhlého návrhu důchodové reformy přibydou ještě dva parametry. Konkrétně se zpřísní podmínka minimální doby důchodového pojištění pro získání předčasného důchodu, a to ze současných 35 let na 40 let. A naopak při odpracování 45 let budou parametry pro odchod do předčasného důchodu výhodnější a vstřícnější. Pravděpodobně to znamená, že důchod nebude tak výrazně krácen, ale to ještě nebylo upřesněno.

„Je jednoznačně vidět, že populace stárne a musíme se vypořádat s tím, že kolem roku 2050 bude poměr jeden člověk pracující a jeden člověk ve starobním důchodu. Proto je tato změna opravdu důležitá,“ vysvětlil ministr Marian Jurečka při představování parametrů důchodové reformy.

Zároveň dodal, že počítá také s dříve avizovanými úlevami pro lidi, kteří pracují v náročných profesích. Momentálně ale ještě není určeno, kterých lidí se to bude týkat. „Příští měsíc budeme společně s ministerstvem zdravotnictví na expertní úrovni přesně specifikovat, které konkrétní profese by měly být zařazeny do náročných. Aby u těchto lidí bylo vyšší pojistné ze strany zaměstnavatelů, ale zároveň aby mohli do důchodu odcházet dříve, aniž by jim ten důchod byl krácen,“ uvedl ministr Jurečka.

Rozhodnou škodlivé vlivy

Podle informací portálu České důchody by se mělo navazovat na již fungující institut, který umožňuje dřívější důchody pro záchranáře nebo podnikové hasiče. U nich platí, že za každých 4400 odpracovaných směn se důchodový věk těmto pracovníkům snižuje o 30 měsíců. A za každých dalších 74 odpracovaných směn dochází ke snížení vždy o jeden měsíc. V podstatě by mělo dojít k rozšíření seznamu o další profese, které budou mít stejné podmínky.

Je pravděpodobné, že se bude alespoň částečně vycházet ze starších návrhů, se kterými přišla poslední důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou. Její návrh počítal s tím, že by mezi náročné profese byly zařazeny ty, které spadají do 3. a 4. kategorie podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Jde totiž o objektivní ukazatele, které navíc zaměstnavatelé evidují a vše dozorují hygienici. Podle podkladů komise jde o přibližně 416 000 pracujících ve třetí kategorii a 13 000 ve čtvrté kategorii.

Podstatné je, že v zákoně jsou přesně definované škodlivé vlivy na pracovišti, kvůli kterým hrozí poškození zdraví. A to například kvůli prachu, hluku, vibracím, teplu, chladu, zatěžování zraku, fyzické zátěži, chemikáliím a dalším rizikovým faktorům.

Expertní diskuse ministerstev by měly rozhodnout o tom, zda budou nakonec mezi náročné profese zahrnuti všichni pracující z 3. i 4. kategorie, nebo půjde o užší výběr. Rozhodovat podle dostupných informací bude to, zda jde škodlivé vlivy eliminovat pomůckami, či nikoliv. Pokud je dopad na zdraví přímý a nelze ho eliminovat, pak bude zřejmě tato profese zařazena na seznam zvýhodněných.

Seznam bude na podzim

Ministr Jurečka tento týden v rozhovoru pro televizi CNN Prima NEWS řekl, že kompletní seznam náročných profesí by měl být dokončen během letošního podzimu, aby mohl být součástí finálního legislativního návrhu důchodové reformy. Ten se bude zřejmě schvalovat v roce 2024.

„Není tak úplně jednoduché, abychom od stolu za jeden nebo dva týdny stanovili rozsah a parametry pro náročné profese. Chceme, aby to bylo opravdu objektivně stanoveno pro fyzicky náročné profese. Tam, kde na pracovišti dopad na lidské zdraví nelze jinými kompenzačními pomůckami eliminovat. A zároveň musíme vědět, že u těchto profesí máme i archiv, kde jsme schopni dohledat, jak dlouho ti lidé na pracovišti pracovali a kolik směn odpracovali,“ uvedl Jurečka s tím, že do debaty se zapojí také odbory a zaměstnavatelé.

Podle něj půjde o přesně definované profese a seznam zřejmě nebude příliš rozsáhlý. „Nemůžete do toho zahrnout velké statisíce nebo miliony lidí, ten systém by pak potom přestal fungovat. Musíme být v tomto umírnění, uvážliví a opravdu to směřovat tam, kde to je potřeba,“ doplnil Jurečka.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu