Předčasný důchod loni zvolilo 120 tisíc lidí. Většina ale nadále pracuje, jen kalkulovali

Zájem o předčasný důchod byl v loňském roce násobně vyšší než v předchozích letech, celkem o něj projevilo zájem 120 tisíc lidí. Většina z nich ale zatím stále pracuje a peníze od státu nepobírají. Předčasný důchod zvolili proto, aby si zajistili výhodnější podmínky pro výpočet.

Foto: České důchody
Ústředí České správy sociálního zabezpečení.

V roce 2022 kvůli vysoké inflaci proběhly dvě mimořádné valorizace důchodů. Podle zákona mají na tyto valorizace zpětně nárok všichni, kdo o důchod požádali do konce roku. A výsledkem těchto pravidel bylo, že předčasný důchod přiznaný v roce 2022 je po provedení všech valorizací zpravidla vyšší než řádný důchod přiznaný v roce letošním.

Mnoho lidí této unikátní příležitosti využilo a rozhodli se pro předčasný důchod. Podle předběžných čísel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) šlo o zhruba 120 tisíc lidí. Z toho 40 tisíc lidí zároveň přestalo pracovat a začali důchod pobírat.

„Dohromady se to týká zhruba 120 tisíc lidí. Ale těch důchodců, kteří do důchodu šli a chtěli výplatu, je 40 tisíc. Loni jich bylo 30 tisíc, takže je to nárůst o 10 tisíc,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ František Boháček na setkání s novináři. A poukázal na to, že větší část lidí zatím důchod nepobírá.

„Dalších 40 tisíc žádostí jsme sepsali, ale chtěli důchod bez výplaty. A s dalšími zhruba 40 tisíci jsme se dohodli, že přijdou žádost sepsat letos, jen si uplatnili nárok na dávku důchodového pojištění,“ doplnil ředitel.

Prakticky to znamená, že zatím 40 tisíc lidí využilo takzvané výpočtové zamítačky, tedy že při žádosti o důchod zároveň požádali o zastavení výplaty důchodu a nadále pracují. Výplata se jim spustí, jakmile v práci skončí, ale zpětně se jim už tyto splátky důchodu nevyplatí. Budou mít ale nárok na dvě mimořádné valorizace v roce 2022 i na řádnou valorizaci v lednu 2023.

Zhruba 40 tisíc lidí využilo speciálního formuláře pro „zafixování“ výhodnějšího výpočtu důchodu v roce 2022, ale o důchod teprve požádají v následujících týdnech nebo měsících. A dá se předpokládat, že většina z nich rovněž bude preferovat možnost další práce a pozastavení výplaty důchodu.

Přes 750 tisíc lidí už pobírá důchod nad 20 tisíc korun a čeká se další významná valorizace

Více ukáže letošní rok

Podle dosavadních čísel to tedy zatím nevypadá na hromadný odchod do důchodu, jak někteří ekonomové očekávali. Velká část lidí, kteří zvolili předčasný důchod v roce 2022, by o něj stejně požádala v průběhu roku 2023. Takže je možné, že nyní zase počet žádostí o důchod klesne.

„Uvidíme, kolik bude sepsaných žádostí o důchod v letošním roce. Velká část důchodců, kteří loni chtěli předčasný důchod, jsou ve většině případů ti, kteří by letos stejně do důchodu odešli. Až budeme porovnávat čísla, kolik jsme měli letos sepsáno žádostí o důchod ve srovnání s předchozími roky, tak uvidíme, jestli je to opravdu nějaký dramatický nárůst, nebo je to jen kalkulace s výší důchodů,“ vysvětlil ředitel František Boháček.

V současné době je v Česku 680 tisíc předčasných důchodců, což je více než čtvrtina z celkového počtu 2,36 milionu starobních důchodců. Za posledních 5 let se počet předčasných důchodců zvýšil o 61 tisíc.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu