Práce na Slovensku a důchod: Experti ČSSZ pořádají poradenský den

Budoucí důchodci, kteří část života pracovali nebo žili na Slovensku a získali tam doby pojištění, mohou při žádosti o důchod narazit na složitější administrativu nebo komplikace. Odborníci z české i slovenské sociální správy proto pořádají bezplatný informační a poradenský den v Plzni, na který mohou zájemci dorazit.

Foto: České důchody
Česká správa sociálního zabezpečení.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a slovenská Sociálna poisťovňa (SP) pořádají společně poradenské setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 30. listopadu 2023 v Plzni na okresní pobočce v ulici Americká 28–30. Na místě budou experti obou institucí a poradí všem lidem, kteří měli pracovní aktivity na Slovensku, které by se jim měly počítat do důchodu.

„Cílem poradenského dne je poskytnout osobní konzultaci lidem, kteří získali doby důchodového pojištění jak v České republice, tak na Slovensku. Na jednom místě se tak od erudovaných specialistů z obou institucí mohou dozvědět, jaké jsou podmínky nároku na důchod v obou státech, jak mají postupovat při vyřizování žádosti o důchod, jaké doklady k podání žádosti potřebují, jakým způsobem se důchod z ČR na Slovensko a naopak vyplácí a řadu dalších důležitých informací,“ vysvětlila ČSSZ.

Doba konání poradenství je od 9:00 do 12:00 hodin a následně od 13:00 do 16:00 hodin. Na konzultaci je nutné se předem objednat, a to buď e-mailem na adrese [email protected] nebo na telefonu +420 377 486 101.

Ke konzultaci budou zájemci potřebovat občanský průkaz nebo cestovní pas a také doklady o práci nebo dobách důchodového pojištění. Případně se mohou hodit také dřívější korespondence se slovenským nebo českým úřadem.

Zpětné doplacení důchodového pojištění je omezené a vždy se platí aktuální výše

Rozdělení Československa na samostatné Česko a Slovensko mělo pochopitelně velký dopad na důchody. V té době totiž nebylo výjimečné, že lidé pracovali v jedné či druhé zemi, nebo pro firmy, které v nich působily. Případně v práci pokračovali i po rozdělení federace. Přiznávání důchodů za dobu odpracovanou ve společném státě je proto ošetřeno smlouvami, přesto mohou vzniknout určité netypické situace nebo nesrovnalosti, které je dobré řešit s úředníky s předstihem.

Poradenské dny pro česko-slovenské budoucí důchodce se konají dvakrát ročně, a to střídavě v Česku a na Slovensku. Pokud vám tedy tento termín nebo místo nevyhovuje, můžete počkat na další poradenský den, který proběhne během několika následujících měsíců.

Foto: České důchody/David Budai

Více k tématu