Poslanci v prvním čtení schválili důchodovou reformu, opozice byla proti

Jednání poslanců o důchodové reformě je zatím překvapivě klidné, neobjevují se dlouhé obstrukce ani zbytečně přehnané emoce. Nyní skončilo první čtení, ve kterém návrh reformy podpořili vládní poslanci, opoziční byli proti. Následovat budou jednání ve výborech a poté druhé čtení, ve kterém budou moci poslanci předkládat pozměňovací návrhy.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci jednali o důchodech.

Důchodová reforma získala první dílčí podporu v Poslanecké sněmovně, když postoupila z prvního do druhého čtení. A přestože opoziční hnutí ANO a SPD hlavní úsporné změny důchodů odmítají, zatím se poslanecké jednání obešlo bez nekonečných obstrukcí, vypjatých emocí nebo jiných excesů, na které jsme byli zvyklí v loňském roce.

Návrh reformy nyní budou poslanci podrobně projednávat v rámci sociálního výboru, který může navrhnout nějaké změny. Tyto změny mohou být dílčí i velmi významné, což ukázalo například loňské projednávání novely, která zpřísnila předčasné důchody. Tehdy došlo k úplnému zrušení ročního přechodného období u zkrácení maximální doby předčasnosti z 5 na 3 roky.

V rámci druhého čtení pak mohou další změny navrhovat i jednotliví poslanci. Ve třetím čtení se následně bude o těchto pozměňovacích návrzích hlasovat, takže zatím není jisté, v jaké podobě bude reforma nakonec schválena. Dá se očekávat, že schvalování by v Poslanecké sněmovně mohlo skončit během léta, následně reforma poputuje do Senátu. Pokud vše půjde podle plánu vlády, měly by první důchodové změny začít platit od začátku roku 2025.

Stárnutí vytváří tlak

Vláda je přesvědčena, že bez navrhovaných změn nebude důchodový systém v dalších desetiletích ufinancovatelný. „Ještě před čtvrt stoletím na důchod pro jednoho penzistu se skládalo pět ekonomicky aktivních lidí, dnes je to něco přes tři a za dalších 25 let to už budou pouze dva lidé na jednoho člověka v penzi. Toto stárnutí společnosti, tento vývoj, vytváří enormní tlak na náš sociální systém, jehož kondice už přitom dnes vzhledem k rozpočtovým možnostem není nejlepší,“ řekl na úvod jednání premiér Petr Fiala.

„Hlavním cílem vládní důchodové reformy je zajistit udržitelnost důchodového systému, aby fungoval i pro další generace. Tato udržitelnost a předvídatelnost nemá zásadní význam pro ty, kteří teď jdou do penze nebo mají nárok na starobní důchod nebo už v penzi jsou, ale má zásadní význam pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky, kteří díky této změně získají jistotu důstojné penze,“ konstatoval premiér Fiala.

Opoziční hnutí řadu změn striktně odmítají. Hnutí ANO nesouhlasí se zvyšováním důchodového věku nad hranici 65 let, zpomalením růstu budoucích důchodů nebo s tím, jak by měly fungovat úlevy pro náročné profese. Podle poslanců ANO není nutné přistupovat k úsporným změnám, jak navrhuje vláda, ale naopak je potřeba na vyplácení důchodů najít a získat více peněz.

„Řešením budoucí krátkodobé disbalance penzijního systému způsobené odchodem Husákových dětí do důchodu, která zatíží náš rozpočet 3,5 procenty HDP, je proto za prvé eliminace šedé ekonomiky a snížení mezery ve výběru DPH. Za druhé trvalý ekonomický růst okolo 2 % ročně. A za třetí posílení důchodového systému dodatečným zdrojem v podobě strategického fondu státních investic,“ uvedla při jednání poslankyně Alena Schillerová.

Proč je nutná a dopadne i na lidi před důchodem: Vláda vysvětluje důchodovou reformu

Hnutí ANO slibuje revizi systému

Alena Schillerová také před začátkem jednání zopakovala, že pokud bude reforma schválena, bude hnutí ANO po volbách v roce 2025 usilovat o zrušení většiny změn. Prioritou je hlavně zastropování důchodového věku na úrovni 65 let, případně provede další úpravy, které by měly vzejít z velké revize důchodového systému.

Naopak ministr Marian Jurečka je přesvědčen o opaku a uvedl, že politici ANO nic rušit nebudou, protože důchodová reforma ušetří peníze ve státním rozpočtu. Tyto ušetřené peníze pak právě ANO bude chtít použít na jiné účely.

„Pokud myslím opravdu vážně to, že chceme zabezpečit důstojné a férové důchody pro naše důchodce, kteří jsou v tom důchodovém systému, i pro budoucí generace, které přijdou po nich, tak důchodovou reformu je potřeba udělat. Ostatně víc než 70 % lidí v naší společnosti jasně říká, že důchodová reforma je potřeba a že očekává od této vlády, že důchodovou reformu udělá,“ konstatoval ministr Jurečka.

Důchodová reforma obsahuje celkem 12 zásadních změn. Kromě zvyšování důchodového věku nebo omezení výpočtu nových důchodů má jít o zrušení výchovného za první dvě děti, zvýšení minimálního důchodu nebo zavedení sdíleného vyměřovacího základu pro manžely nebo registrované partnery. Součástí návrhu je také prominutí plateb sociálního pojištění pro pracující starobní důchodce nebo úprava vdovských důchodů. Kompletní přehled změn jsme popsali v tomto článku.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu