Nové dění u reformy: Výchovné i dřívější důchody chce Maláčová odložit, návrh nyní ukáže vládě

Vláda by v dohledné době měla projednat návrh důchodové reformy, který předloží ministryně Jana Maláčová. Úředníci už zapracovali připomínky a provedli některé úpravy. Například výchovné 500 korun za děti i dřívější důchody by měly platit o rok později, než bylo plánováno.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová plánuje v nejbližších dnech předložit vládě své tři návrhy, které by měly upravit důchodový systém. Podle původního plánu půjde o změnu stávající architektury, která zavede nultý pilíř a minimální důchod 10 000 korun, dále půjde o výchovné 500 korun za vychované dítě a také o dřívější odchody do důchodu pro náročné profese. Co vše se má změnit, jsme popsali v tomto článku.

Největší šanci na prosazení mají podle ministerstva hlavně dva návrhy. „Ministerstvo věří, že zejména návrh výchovného a snížení důchodového věku jsou záměry s širší podporou a mají reálnou šanci na schválení, budou-li brzy projednány ve vládě,“ uvedl pro České důchody tiskový mluvčí resortu Vladimír Dostálek.

V případě návrhu nové architektury, která kromě zavedení nultého pilíře má také snížit minimální dobu povinného důchodového pojištění ze současných 35 let na 25 let, ale takové sebevědomí ministerstvo nemá. A je riziko, že se vše nestihne projednat.

„Návrh nové architektury je významná koncepční změna, která vyžaduje důkladnou politickou diskusi, pro kterou i v této mimořádné situaci existuje prostor. Ministerstvo tedy považuje za možné prosadit změny jako celek. Díky důchodové komisi je již návrh důkladně projednaný a hlavní aktéři mají dobrý přehled o jeho obsahu i důsledcích,“ konstatoval mluvčí.

Dalších 6 věcí, které chce Maláčová změnit u důchodů, ale moc se o tom nemluví

Vše začne platit později

Úředníci již pečlivě zapracovali některé připomínky, které v rámci připomínkového řízení poslala další ministerstva, úřad vlády, podnikatelské či odborové svazy a další organizace, kterých se změny týkají. Žádné zásadní změny se ale v návrhu důchodové reformy nechystají.

Doplněny byly hlavně některé informace v důvodové zprávě a upřesněny analýzy. Největší změnou je hlavně posunutí účinnosti všech tří navrhovaných změn o jeden rok. Nultý pilíř by tak měl místo roku 2022 platit až v roce 2023, výchovné za děti pak od roku 2024 (místo původního roku 2023) a dřívější důchody pro náročné profese pak od roku 2025 (místo 2024).

Důchodovou reformu Jana Maláčová představila v prosinci, některé důležité instituce ale vzápětí vyjádřily jasný nesouhlas. Proti současné podobě reformy je například úřad vlády a především ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou. Právě ta má dlouhodobě výhrady a také předpokládá, že do podzimních voleb už se nic schválit nestihne. Řekla to i v rozhovoru pro České důchody.

Resort Schillerové: Návrh je vadný

Mezi argumenty v kritice zaznívá i to, že reforma by byla finančně náročná a zatížila by státní rozpočet. Proto ministerstvo financí odmítá všechny body reformy. „Návrh si klade za cíl nastavit spravedlivější, srozumitelnější a udržitelnější důchodový systém, avšak svým pojetím nesplňuje ani jeden z těchto cílů. Naopak všechny deklarované cíle popírá,“ uvedlo ministerstvo financí ve svém stanovisku s tím, že „návrh je zásadně vadný z finančního hlediska“.

JAK SE REFORMA SCHVALUJE

Návrh reformy nejprve projedná vláda, v případě schválení putuje návrh do Sněmovny a poté do Senátu. Pokud je schválen, nakonec musí zákon podepsat prezident republiky. V případě, že vláda návrh nepodpoří, může ho přímo Sněmovně navrhnout i některý z poslanců, postup legislativního schvalování je pak stejný. Vše se musí stihnout projednat do voleb, které se konají v říjnu 2021. Nyní je nejvyšší čas, aby celý proces začal, jinak se šance na schválení sníží k nule.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nyní poprvé na tuto kritiku reagovalo a konstatovalo, že finanční stránku reformy musí řešit právě resort Schillerové.

„Předně je třeba říci, že pod pojmem důchody si nelze představovat jen státní rozpočet, ale také osudy jednotlivých seniorů, kteří musejí mít spravedlivý a důstojný důchod. Jako MPSV jsme posílili příjmy důchodového systému přes vyšší pojistné OSVČ, víc však dělat nemůžeme,“ uvedlo pro České důchody tiskové oddělení ministerstva.

Je nutná i daňová reforma

„Ve světě je standardní, že významnou část důchodů financují daně, které spravuje ministerstvo financí. A právě ministerstvo financí má řešit finanční stránku věci. Ministerstvo financí ostatně samo přiznává, že musí dojít k zásadní daňové reformě, protože nedávné daňové změny by jinak způsobily rozvrat veřejných financí, tedy i důchodového systému. Samotné rozdělení na 0. a I. pilíř je v prvních letech rozpočtově výhodné, stejně jako náročné profese,“ dodalo MPSV.

Nelze prý zapomínat na to, že ministerstvo financí bylo zastoupeno i v důchodové komisi, kde se podílelo svou odbornou expertizou. „Aktuální stanovisko ministerstva financí je třeba vnímat v politickém kontextu. O vládním postoji k důchodové reformě nakonec rozhodne její projednání ve vládě, kde každý ministr má jeden hlas,“ konstatuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více k tématu