Ministr Rakušan: Vybírání důchodu na poště není bezpečné, ale nutit lidi ke změně nechci

V rámci transformace České pošty by mohla proběhnout také debata o možnosti vybírání důchodů na pobočkách. Případné plány na změny by se ale netýkaly stávajících důchodců, kteří preferují i nadále svůj důchod dostávat v hotovosti. Ministr vnitra Vít Rakušan nicméně uvedl, že hotovost nepovažuje za bezpečnou, protože láká lidi se špatnými úmysly.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr vnitra Vít Rakušan.

V posledních týdnech se intenzivně diskutuje o finanční situaci České pošty a o tom, že dojde ke změnám v jejím fungování. V plánu je například zrušení celkem 300 poštovních poboček napříč celou republikou, což může ovlivnit důchodce, kteří si své důchody vybírají osobně v hotovosti.

V současné době si důchod v hotovosti přebírá celkem 674 tisíc důchodců, přičemž jde hlavně o starší lidi, tedy starodůchodce. Jejich počet postupně klesá a drtivá většina nových důchodců si nechává posílat důchod na bankovní účet. Výhledově by proto mohlo dojít k určitému omezení hotovostních výběrů.

Ministr vnitra Vít Rakušan, pod jehož ministerstvo Česká pošta spadá, totiž není zastáncem výběrů důchodů v hotovosti, protože to podle něj není bezpečné. „Je to bezpečnostní riziko pro lidi – vybírat si peníze v hotovosti. Jít s tím nějakou vzdálenost po ulici, to dává určitě příležitost lidem, kteří nemají dobrý úmysl,“ uvedl ministr v rozhovoru pro Český rozhlas. Podle něj je riziko okradení větší než u důchodců, kteří používají bankovní účet.

Riziko krádeže peněz

V minulosti se již staly případy, kdy zloději cíleně čekali na seniory u pošty, než si vyzvednou důchod, a potom je okrádali. Například v roce 2019 bylo takto v Praze 10 okradeno šest seniorů, z toho nejstaršímu bylo 86 let. Rizikové je i to, že senioři, kterým důchod chodí v hotovosti, mají doma značné finanční částky, čehož zneužívají takzvaní šmejdi. Letos v březnu například byla okradena 90letá seniorka z Ostravy, když k sobě do bytu pozvala ženu, která tvrdila, že jí nese přeplatek za energie.

Vít Rakušan by proto rád do budoucna možnosti výběru postupně omezil a diskutovat by se o tom mohlo už v rámci nadcházející debaty o transformaci České pošty. Odmítl však, že by stávající důchodci o možnost hotovostního výběru přišli nebo by se pro ně něco měnilo. „Ti důchodci, kteří už si v této chvíli vybírají v hotovosti, chtějí si je vybírat v hotovosti, tak si je budou moci vybírat v hotovosti,“ řekl ministr Rakušan v rozhovoru s tím, že nutit k něčemu by nechtěl ani budoucí důchodce. „Spíše než nějaké nucení bych po České poště chtěl efektivní možnost, kterou seniorům při odchodu do důchodu prostě nabídne,“ dodal.

Zároveň by si dovedl představit určitou kampaň cílenou právě na seniory, aby si rizika uvědomili. „Nějaká edukativní kampaň směřovaná i k seniorům, o tom, že se ty věci dají dělat jednodušším způsobem bez určité míry rizika, tady samozřejmě být může,“ vysvětlil Rakušan.

Podobný názor zastává také ministr Marian Jurečka, který momentálně připravuje změny ve výplatních termínech důchodů. „Přeci jen doba se mění a také chceme motivovat nové i stávající příjemce důchodů, aby si peníze nechávali posílat na účet. Je to ta nejrychlejší a také nejbezpečnější cesta,“ řekl Jurečka pro České důchody.

Jak požádat o zasílání na účet?

Pokud vám chodí důchod v hotovosti a rádi byste to změnili, aby vám ho Česká správa sociálního zabezpečení posílala přímo na bankovní účet, můžete si o změnu požádat. Postup je následující:

  • Stáhněte si, vytiskněte a vyplňte formulář. Nazývá se Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Stáhnete ho zde.
  • Pokud chcete posílat důchod na účet manžela nebo manželky, slouží k tomu formulář nazvaný Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Stáhnete ho zde.
  • Formulář si nechte potvrdit v bance razítkem.
  • Vyplněný, podepsaný a potvrzený formulář pošlete na adresu Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5 nebo ho předejte na podatelně okresní správy sociálního zabezpečení.
  • Pokud máte jakékoliv nejasnosti, volejte bezplatnou infolinku ČSSZ: 800 050 248.

Výplata důchodu přes Českou poštu je nyní zpoplatněna částkou 29 korun. Platí to pro důchody přiznané od roku 2010. U důchodů přiznaných dříve výplata v hotovosti zpoplatněna není.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu