Ministr Stanjura dokončuje novelu penzijního spoření: Změny příspěvků i jednorázových výběrů

Ministerstvo financí v dohledné době předloží finální návrh na změny penzijního spoření. Základem nových pravidel by měla být větší motivace lidí, aby si spořili na stáří, a změnit by se mohla také výše státních příspěvků.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Třetí důchodový pilíř by se měl v dohledné době proměnit. Ministerstvo financí v tuto chvíli finalizuje návrh na změny zákona a dobíhají politická jednání o jeho budoucí podobě.

„Jsme těsně před tím, než ten materiál pošlu na vládu. V této chvíli ještě vedeme politická jednání asi o dvou nebo třech dílčích parametrech,“ uvedl ministr Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro deník Právo.

Podle něj se jedná například o zvýšení minimální částky spoření pro získání státního příspěvku. A také o tom, že příspěvek by mohl být vyšší pro ty, kteří si spoří každý měsíc více peněz.

„Hlavní pro nás je zvýšit motivaci občanů, aby spořili. A také přemýšlíme, jak zvýšit jejich motivaci k tomu, aby si nechali vyplácet rentu a neprováděli jednorázový výběr úspor. Přemýšlíme o motivačních faktorech, které by občany i zaměstnavatele motivovaly k zodpovědnému chování,“ vysvětlil Stanjura bez dalších podrobností. Dodal také, že plánované změny by se měly týkat pouze nových smluv.

Portál České důchody opakovaně požádal ministra Zbyňka Stanjuru o rozhovor či vyjádření k chystaným důchodovým změnám, ale zatím neprojevil zájem.

Poslední verzi návrhu zákona řešící změny penzijního spoření předložil ministr financí do připomínkového řízení na podzim loňského roku, nyní se čeká na předložení finální verze.

Původní verze počítala s tím, že nově by se měl dolní limit pro získání příspěvku zvýšit ze současných 300 Kč na 500 Kč. Zároveň se má zvýšit horní limit – nyní státní příspěvek zůstává stejný při jakémkoliv vkladu nad 1 000 Kč, ale nově se tato hranice zvýší na 1 500 Kč. Státní příspěvek by také neměl být určován pevnou částkou, která se zvyšuje v hladinách podle vkladu, ale bude činit vždy 18 % z vložených peněz. Více jsme o tom psali v tomto článku.

V současné době si na stáří v penzijních fondech spoří 4,39 milionů lidí, z toho 2,75 milionů využívá takzvané transformované fondy, do kterých už není možné vstupovat. Celkem penzijní společnosti v roce 2022 spravovaly naspořené prostředky ve výši 584 miliard korun.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu