Ministr Jurečka už má finální soubor opatření k důchodové reformě a popsal své další kroky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka již má připraven finální soubor opatření týkající se chystaných změn důchodového systému. Nyní chce dokončit debatu s koaličními i opozičními stranami a poté by již měl začít legislativní proces.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Příprava důchodové reformy postoupila do další fáze. Naznačil to ministr Marian Jurečka v rozhovoru pro Hospodářské noviny, ve kterém také popsal další kroky, které ho v této souvislosti čekají.

„Už dnes mám finální soubor opatření. Během prvního čtvrtletí příštího roku chci o nich dokončit debatu s partnery v koalici i v opozici. V druhém čtvrtletí pak chci, abychom napsali legislativní změny a v druhém pololetí návrh poslali do legislativního procesu,“ uvedl Jurečka. Reálně by tak ke schválení reformy mohlo dojít v roce 2024.

Dodal, že věří, že se tentokrát podaří vládní slib o důchodové reformě dodržet. „Chci, abychom to změnili a do konce tohoto funkčního období vlády důchodovou reformu schválili,“ řekl ministr s tím, že součástí jeho návrhu budou i některé parametry, které předložila poslední důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou.

Mezigenerační solidarita

„Jsou tam věci vyplývající z programového prohlášení vlády, je to například posílení mezigenerační solidarity. Ale zároveň tam i jasně popisuji, že lidé, kteří z různých důvodů nevychovávají děti, budou muset mít daleko větší vlastní zodpovědnost, co se týká zajištění do budoucna,“ vysvětlil Marian Jurečka. Zároveň ale konstatoval, že detaily zatím nechce rozvádět, protože ho čeká diskuse s koaličními i opozičními politiky.

Premiér Petr Fiala už dříve naznačil, že by chtěl reformu prosadit v širší politické shodě. Nechce totiž opakovat neúspěšný pokus vlády Petra Nečase, která sice prosadila významné změny, ale bez širší politické podpory. Hned následující vláda proto reformu zcela zrušila.

„Proto já bych chtěl dělat takovou důchodovou reformu, která se bude těšit širší shodě napříč politickým spektrem, aby opravdu lidé měli jistotu, že ty parametry, jak byly nastaveny, vydrží dlouhodobě,“ konstatoval premiér v nedávném rozhovoru.

Ministr Jurečka uklidnil důchodce i padesátníky: Pro vás se reformou v zásadě nic nezmění

Jednání poradního týmu

Parametry důchodové reformy v uplynulých měsících připravoval speciální poradní tým, který Marian Jurečka ustavil v dubnu 2022. Členové z řad expertů, zástupců koaličních stran a ministerstev se od té doby setkali celkem šestkrát a vždy probírali určitý segment priorit důchodových změn.

Na jednání se například diskutovala finanční udržitelnost systému, posílení role třetího důchodového pilíře nebo postupy, jak motivovat lidi, aby pracovali i po dosažení důchodového věku. Na setkání se poradní tým také shodl na tom, že by stát měl lépe a efektivněji informovat o tom, jak vysoké důchody lidé od státu dostanou.

„Poradní tým doporučil co největší a nejaktivnější informování budoucích důchodců o tom, že si mohou snadno už s předstihem zjistit orientační výši penze. Přestože po zavedení bankovní identity má většina občanů možnost se přihlásit na stránky ČSSZ a tam on-line vypočítat výši budoucího důchodu se zohledněním svých osobních dat z celé pracovní kariéry, moc lidí toho nevyužívá,“ stojí v zápise z posledního setkání.

Diskutovat se s velkou pravděpodobností bude také o případné změně řádného důchodového věku, který je nyní zastropován na 65 letech. Tyto debaty již dříve naznačil jak ministr Jurečka, tak ministr Zbyněk Stanjura. Případné změny by se ale měly týkat až mladších generací, nikoliv dnešních padesátníků nebo šedesátníků, kteří půjdou do důchodu za pár let.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu