Ministr Jurečka chystá změny pravidel pro předčasné důchody

Od roku 2024 by se mohl změnit způsob, jakým se budou počítat nebo přiznávat předčasné důchody. Novou legislativu plánuje připravit ministr Marian Jurečka, částečně proto, aby se snížila atraktivita předčasných důchodů kvůli vysokým mimořádným valorizacím. Zároveň chce rozšířit seznam náročných profesí, které budou mít nárok na dřívější důchod bez sankcí.

Profimedia
Ministr Marian Jurečka.

Součástí připravované důchodové reformy bude pravděpodobně také úprava pravidel pro předčasné důchody. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Reagoval tak na skutečnosti, že v roce 2022 požádalo o předčasný důchod celkem 80 653 lidí. Běžně je přitom tento počet méně než poloviční.

Důvodem je, že v loňském roce proběhly dvě mimořádné valorizace důchodů a navíc řádná valorizace v lednu 2023 byla poměrně velká. Většině lidí tak vycházelo, že předčasný důchod přiznaný v roce 2022 je vyšší než řádný důchod přiznaný v roce 2023. Významná část budoucích důchodců se tak rozhodla žádost o důchod uspíšit.

„Souhlasím s tím, že to není fér a je potřeba se na to podívat a upravit to,“ konstatoval Marian Jurečka ve zmíněném pořadu. A dodal, že úprava pravidel mechanismu by měla být součástí připravované důchodové reformy a mohla by platit už od začátku roku 2024. Tedy dříve, než mají platit rozsáhlé reformní změny plánované na rok 2025.

„Vstoupí to v platnost nejpozději k 1. lednu 2024. V průběhu letošního roku chci tu legislativní změnu udělat. Udělám pro to maximum, pokud mi to parlament nebude blokovat,“ popsal ministr své plány.

Konkrétní podoba změn, které ministerstvo připraví, zatím není k dispozici. Ministr Jurečka už dříve řekl, že nejprve chce návrhy projednat s koaličními i opozičními stranami, což by mělo nastat ještě v průběhu 1. čtvrtletí tohoto roku. Do poloviny roku pak úředníci ministerstva dokončí finální legislativní text návrhu. Jasněji o změnách předčasných důchodů by tak mělo být v průběhu jara.

Zpětně to nelze, odmítá ministr

Ministr zároveň odmítl, že by v tomto ohledu vláda zaspala. Podle Jurečky nebylo možné dělat takové změny v době, kdy už bylo jasné, že mimořádné valorizace proběhnou. „Je to věc, která tady je v zákoně 15 let a nikdo ji neuměl namodelovat na tuto situaci. Ale v okamžiku, kdy jsou ty mimořádné valorizace už realizovány, je už nějaké legitimní očekávání a já nemůžu z hlediska ústavních principů přijít a říct – teďka vám to legitimní očekávání seberu,“ vysvětlil Marian Jurečka.

Navzdory krácení peněz přibylo v Česku za sedm let téměř 100 tisíc předčasných důchodců

Velký počet předčasných důchodů označují za problém také odborníci z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Ti ve svých doporučeních vládě konstatovali, že by se měla motivace pro dřívější odchod do důchodu snížit.

Řešením by mohlo být například omezení valorizace po dobu pobírání předčasného důchodu. „NERV a experti to doporučují velmi dlouho. Myslím, že tam by mělo být rychlé opatření typu, že k valorizaci důchodů dochází ve chvíli, kdy dosáhnete řádného důchodového věku. Takže když půjdete o rok dříve do důchodu, tak se vám ten rok důchod nevalorizuje,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál sociolog Daniel Prokop, který je členem skupiny NERV.

Ministr Jurečka zároveň řekl, že situace v roce 2022 byla specifická a neočekává, že by se v letošním roce v takové míře opakovala. Očekává tedy, že žádostí o předčasné důchody nyní bude méně. „Předpokládáme, že to bude nižší,“ řekl s tím, že ale zatím nedokáže přesně říct, kolik lidí o předčasný důchod opravdu letos požádá. Záležet bude na vývoji inflace a na případných mimořádných valorizacích.

Důchod pro náročné profese

V plánu má Marian Jurečka také dokončení legislativního procesu, který zajistí dřívější odchod do důchodu bez sankce pro náročné profese. Zatím byla prosazena tato úleva pro záchranářské profese a podnikové hasiče. Pro ty platí, že mohou od ledna 2023 bez sankcí odejít do důchodu dříve, pokud mají odslouženo alespoň 20 let. Rozšíření seznamu náročných profesí je plánováno na leden 2024.

„My s náročnými profesemi počítáme. Mluvíme o tom, že by to byli lidé ve třetím a čtvrtém stupni náročných profesí, případně ještě počítáme s úpravou hodnocení,“ uvedl Jurečka v diskusním pořadu. Také dodal, že od ledna 2023 začíná platit nová úleva na sociálním pojištění u zaměstnavatelů, pokud nabídnou částečný úvazek pro lidi, kteří mají více než 55 let.

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu