Lidi zajímá, jak vysoký budou brát důchod: Kalkulačka ČSSZ zaznamenala milion spuštění

Kdy mám nárok na starobní důchod a jak vysoký by mohl být? Tyto dvě otázky si kladou hlavně lidé, kterým se blíží důchodový věk. Od roku 2021 mají k dispozici speciální aplikaci, která dokáže budoucí důchod spočítat. Nyní úřad oznámil, že bylo provedeno již přes milion výpočtů.

Foto: Adobe Stock
Manželé se připravují na důchod. (ilustrační foto)

V polovině roku 2021 vydala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) novou kalkulačku nazvanou Informativní důchodová aplikace (IDA). V rámci ní je možné velmi jednoduše přes internet získat informace o budoucím starobním důchodu. Lidé se v ní dozví, kdy mají nárok na důchod a hlavně to, jak vysoký by mohl být. Aplikace přitom vychází z údajů o důchodovém pojištění, které má ČSSZ k dispozici.

Pravidelně také dochází k aktualizaci. „IDA je samozřejmě průběžně aktualizována a upravována tak, aby poskytnuté informace co nejvíce odpovídaly skutečnosti. Proto v ní je například nově zahrnuta i možnost doplnit počet vychovaných dětí, a to i v případě mužů, aby v orientační výši důchodu bylo zohledněno i výchovné, tedy 500 Kč za každé vychované dítě,“ řekl ředitel ČSSZ František Boháček.

Stačí bankovní identita

K aplikaci je možné přistupovat přes ePortál ČSSZ a stačí k tomu datová schránka nebo bankovní elektronická identita, kterou má dnes k dispozici velká část lidí v rámci své banky. I díky tomu je o aplikaci zájem a od začátku fungování zaznamenala ČSSZ přes 1 milion spuštění.

Využít orientačního výpočtu důchodu může každý, komu je 19 a více let a zároveň získal alespoň jeden rok důchodového pojištění. Samozřejmě platí, že v případě mladých lidí je výpočet jen velmi orientační a postupně se zpřesňuje s tím, jak lidé pracují, získávají náhradní doby důchodového pojištění a odvádějí státu peníze na sociální pojištění. Čím blíže mají lidé k důchodu, tím je výpočet přesnější.

Příprava na důchod s ředitelem ČSSZ Boháčkem: Co ohlídat a jak doložit chybějící evidenci

„Digitalizace je v současnosti naprosto klíčovou cestou, jak můžeme posouvat úroveň našich úřadů. Že lidé v takové míře využívají aplikaci IDA, je skvělá zpráva. Ukazuje se tím také jejich osobní odpovědnost. V minulosti se posílaly lidem před důchodem informace poštou, to už opravdu není potřeba. Každý by se měl zajímat o svůj důchod, a tedy i svou budoucnost,“ konstatoval v této souvislosti ministr Marian Jurečka.

Lepší informování

Právě lepší informování o budoucích důchodech a související digitalizace je jednou z priorit současné vlády. V programovém prohlášení je uvedeno, že důchodová kalkulačka se bude vylepšovat a bude možné některé podklady k odpracovaným rokům doplňovat i přes internet.

O tématu opakovaně diskutoval také poradní tým pro přípravu důchodové reformy, který loni ustavil ministr Jurečka. Na listopadovém jednání se experti shodli, že by stát měl lidi více informovat o tom, že mohou aplikaci IDA používat.

„Přestože po zavedení bankovní identity má většina občanů možnost se přihlásit na stránky ČSSZ a tam on-line vypočítat výši budoucího důchodu se zohledněním svých osobních dat z celé pracovní kariéry, moc lidí toho nevyužívá. Tato přibližná znalost budoucích příjmů je přitom velmi důležitá pro vyhodnocení potřeby dodatečných úspor,“ stojí v zápise z jednání týmu.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu