Ministr financí Stanjura varuje: Máme jenom sedm let, s důchody musíme něco udělat

Není důležité, jestli bude důchodová reforma malá, nebo velká, ale podstatné je, aby byla stabilní. Je o tom přesvědčen ministr financí Zbyněk Stanjura, podle kterého se krátí zbývající čas, než se důchodový systém dostane do výraznějších potíží.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Pro letošní rok by mohl schodek důchodového systému činit 60 až 80 miliard korun. Ukazuje to prognóza ministra financí Zbyňka Stanjury, který v pořadu Interview ČT24 konstatoval, že se krátí čas na přípravu důchodové reformy.

„Známe demografickou křivku, nemůže být nikdo překvapený, o té potřebě se mluví 15 let, takový zlom je rok 2030 a dále, kdy silné ročníky ze sedmdesátých let, říká se jim, podle mě hanlivě, Husákovy děti, půjdou do penze. V roce 2010 to třeba vypadalo daleko jako za 20 let, ale už jsme na dohled, už je to jenom 7 let, takže něco s tím udělat musíme,“ uvedl Stanjura v rozhovoru.

Ministerstvo práce a sociálních věcí již dokončilo podklady k důchodové reformě a v nejbližších týdnech by měla probíhat intenzivní jednání mezi koaličními i opozičními stranami. A do konce prvního pololetí by měl být připravený i finální legislativní návrh reformy.

Reforma má být stabilní

Zbyněk Stanjura odmítl konkrétní úvahy o tom, jak výrazná chystaná reforma bude. „Hlavně by měla být stabilní. Já myslím, že malá, střední, velká je taková, to se těžko hodnotí, z jakého pohledu, měla by být stabilní,“ uvedl ministr. A dodal, že někdo bude chystané změny vnímat jako zásadní, a někdo jiný spíše jako kosmetické.

Podle něj je nicméně klíčové, že případné změny se nedotknou současných důchodů a lidí, kteří půjdou do důchodu v nejbližších deseti letech. „Stávajících penzistů se to nebude týkat a nemůže týkat. Případná změna pravidel se nebude pravděpodobně týkat lidí, kteří mají pár let do penze, protože nedostanou dostatek času, aby změnili své chování, například víc šetřili. Bude se to týkat generace především asi 50 mínus, možná 45 mínus,“ vysvětlil Zbyněk Stanjura.

Na neudržitelnou finanční situaci důchodového systému dlouhodobě upozorňuje také Národní rozpočtová rada, což je nezávislý odborný orgán, který vyhodnocuje, jestli je stát rozpočtově odpovědný. Podle ní si již nyní stát musí půjčovat peníze na běžné výdaje, a to ještě důchodový systém nečelí zmiňované demografické změně.

Většina nových seniorů už nemá nízké důchody: Přehled, kolik peněz dnes stát přiznává

Náhradový poměr důchodů

„Samozřejmě platí, že čím větší dluh, tím vyšší úroky. A protože ty jsou mandatorním, tedy zákonně-povinným výdajem, který se musí vždy platit, nezbyde už státu prostor na další výdaje,“ uvedl v rozhovoru pro České důchody Jan Pavel, odborník na veřejné finance a člen Národní rozpočtové rady. Podle něj sice peníze na důchody vždy budou, ale kvůli stárnutí populace hrozí, že klesne náhradový poměr a důchodci zchudnou v porovnání s pracujícími lidmi.

Jan Pavel je přesvědčen, že je nutné připravit takové změny parametrů důchodového systému, které zmírní náraz v podobě již zmíněného hromadného odchodu Husákových dětí do penze. „Úprava důchodového systému musí být zejména udržitelná ve smyslu, že nedojde k jejímu zrušení novou vládou hned po dalších volbách, což byl příklad takzvaného druhého pilíře,“ konstatoval.

„Občas se objevují názory, že je celý problém fiktivní, že vše vyřeší nástup robotů či imigrace, tedy přírůstek cizinců. Naše výpočty však ukazují, že i při poměrně vysokém zvýšení růstu produktivity práce z důvodu digitalizace a robotizace dojde sice k dílčímu zlepšení, ale celková nerovnováha bude i nadále vysoká,“ vysvětlil expert z Národní rozpočtové rady.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu