Ministerstvo zveřejnilo čísla mimořádné valorizace: Vysoké důchody porostou výrazně více

První konkrétní odhady mimořádné valorizace důchodů zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Zatímco průměrné důchody se v polovině roku 2022 zvýší odhadem o 670 korun, v případě vyšších důchodů půjde o několik stokorun více. Inflační hranice 5 % bude zřejmě překonána už v lednu.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně přemýšlí o nejisté budoucnosti. (ilustrační foto)

Inflace spotřebitelských cen se nezastavuje a nyní je už prakticky jisté, že nejpozději na začátku léta 2022 dojde k mimořádné valorizaci všech důchodů. Tento institut bude aktivován podruhé v historii Česka.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) očekává, že valorizace dosáhne celkem 5,4 % a přesně o tuto částku bude poté zvýšena procentní výměra každého důchodu. V tomto případě se počítají přírůstky meziměsíční inflace od července, které se nyní podle resortu pohybují na úrovni 2,95 %.

Speciální nařízení vlády

Detaily mimořádné valorizace vždy musí stanovit vláda. „V případě splnění výše uvedených předpokladů budou důchody zvýšeny nařízením vlády, které musí být vydáno do 50 dnů od konce měsíce, v němž růst cen dosáhl alespoň 5 %. MPSV nařízení vlády připravuje a jeho předložení předpokládá na přelomu měsíců února a března,“ uvedlo tiskové oddělení MPSV.

Ministerstvo již nyní zveřejnilo první přesnější odhady, jak vysoká mimořádná valorizace bude. Zásadní je v tomto ohledu pravidlo, že se zvyšuje pouze procentní výměra důchodu, která je u bohatších důchodců vyšší. Rozdíly ve valorizaci u nízkých a vysokých důchodů tedy budou výraznější, než je tomu v případě řádné valorizace.

Zatímco důchod ve výši 20 000 Kč se zvýší o 870 Kč, důchod 10 000 Kč korun „jen“ o 330 Kč. „U průměrného starobního důchodu, který bude v lednu po valorizaci činit přibližně 16 274 Kč, by mimořádná valorizace průměrného důchodu činila přibližně 670 Kč,“ upřesnilo ministerstvo s tím, že jde v tuto chvíli o odhad.

První odhad mimořádné valorizace. (MPSV)Foto: České důchody

I důchody přiznané v roce 2022

Valorizovány budou všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní, a to nejen důchody již přiznané, ale také ty, které budou teprve přiznány. Ke zvyšování dojde následovně (v případě, že mimořádná valorizace proběhne v červnu):

  • Důchody přiznané do konce roku 2021 se valorizují nejprve v lednu a poté v červnu 2022.
  • Důchody přiznané do června 2022 se zvýší automaticky v termínu mimořádné valorizace.
  • Důchody přiznané po červnu 2022 se zvýší automaticky při přiznání.
  • Všechny současné důchody i ty přiznané do konce roku 2022 se následně zvýší v lednu 2023 v rámci řádné valorizace.

Je ale nutné upozornit, že není vhodné kalkulovat s případnými dvěma valorizacemi. Jak už jsme podrobně psali v tomto článku, důchody přiznané v roce 2022 jsou ve většině případů vyšší než důchody přiznané v roce 2021 (a následně valorizované). Případná mimořádná valorizace na tom nic nezmění. Pokud tedy plánujete odejít do důchodu v nejbližších týdnech, měli byste datum přiznání důchodu směřovat na rok 2022.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu