Mimořádná valorizace 300 korun prošla Senátem. Maláčová upřesnila, jak důchody porostou

Senátoři se odmítli zabývat návrhem na mimořádnou valorizaci 300 korun a díky tomu byl návrh automaticky přijat. Nyní stačí, aby ho podepsal prezident. Ministryně Jana Maláčová zároveň upřesnila, jak to nyní vypadá se zákonnou valorizací.

Foto: Senát PČR
Senátoři hlasují o důchodech. (18.8.2021)

Jednání o mimořádné valorizaci důchodů pro rok 2022 v Senátu bylo velmi krátké. Senátor Václav Láska totiž navrhl, aby se valorizací instituce vůbec nezabývala.

„Není to z důvodu, že bychom tu nechtěli sedět. Projednávat tento zákon měsíc před volbami je věcně těžké,“ zdůvodnil Václav Láska svůj návrh. Dodal, že za mimořádnou valorizaci by měli nést odpovědnost poslanci. „Sněmovna vyjádřila vůli, měla by si nést odpovědnost,“ konstatoval.

Stejný názor měli také další senátoři a pro návrh tak nakonec hlasovalo 54 senátorů, což byla nadpoloviční většina. A to stačilo.

Znamená to, že Senát se návrhem zákona vůbec nezabýval a automaticky bude postoupen prezidentovi republiky. Jakmile nyní prezident Miloš Zeman návrh podepíše, bude již mimořádná valorizace ve výši 300 korun definitivně schválena a začne platit.

Ministryně Jana Maláčová, která se hlasování v Senátu účastnila, zároveň při svém projevu upřesnila, že zákonná valorizace poroste více, než se očekávalo. „Očekáváme, že zákonná valorizace bude necelých 500 korun, ale ještě stále čekáme na výsledná čísla ke konci srpna,“ uvedla Maláčová s tím, že společně s mimořádnou valorizací se důchody v lednu průměrně zvýší o 800 korun.

Zákonná valorizace nestačí, říkají politici každý rok. Nic s tím ale nedělají

Potvrzeno je také výchovné za děti

Současně s valorizací bylo nyní schváleno také takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun k důchodu za každé vychované dítě. Tuto novinku schválili poslanci v červenci jako pozměňovací zákon a nyní tedy bude také platit. Podrobně jsme o tom, koho se výchovné bude týkat, psali v tomto článku.

Abyste se v aktuálním dění lépe orientovali, připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky:

Je již mimořádná valorizace 300 korun definitivně schválena?

Nikoliv, chybí ještě podpis prezidenta Miloše Zemana. U něj se ale komplikace nečeká, takže s velkou pravděpodobností bude vše definitivně potvrzeno.

Kdy bude definitivně jasno, jak vysoká bude valorizace pro rok 2022?

Zákonná valorizace se počítá ze statistických údajů, které budou k dispozici do konce srpna. Na základě těchto údajů potom vláda finálně určí parametry zákonné valorizace, přičemž musí rozhodnout do 30. září. Nejpozději tento den bude definitivně jasno, jak vysoká bude valorizace v lednu 2022. Více už nyní prozradí naše předběžná kalkulačka.

Co dalšího bylo schváleno?

Současně s mimořádnou valorizací prošlo také výchovné, tedy 500 korun za každé vychované dítě k důchodu. Schváleny byly také dřívější důchody pro pracovníky integrovaného záchranného systému. Zde ale ještě není jasné, jak to bude prakticky fungovat.

Co se stalo s ostatními návrhy, například s dřívějšími důchody pro náročné profese, které chtěla ministryně Jana Maláčová „protlačit“ v Senátu?

Ostatní návrhy nebyly schváleny a do říjnových voleb se už schválit nestihnou. Schválena tak nebyla ani důchodová reforma, která zahrnovala minimální důchod 10 000 korun nebo snížení minimální doby důchodového pojištění potřebného pro získání starobního důchodu z 35 na 25 let.

Foto: Senát PČR

Více k tématu