K důchodu se přidá 500 korun za vychované dítě: Část lidí ale nárok na bonus nezíská

Poslanci schválili takzvané výchovné, které oceňuje výchovu každého dítěte přídavkem 500 korun ke stávajícímu i budoucímu starobnímu důchodu. Počet dětí omezen není, ale některých důchodců se bonus týkat nebude.

Foto: Adobe Stock
Výchovné získají nejčastěji ženy. (ilustrační foto)

Rodiče, kteří vychovávali děti, budou mít vyšší důchod. Poslanci schválili návrh, podle kterého bude právě výchova oceněna příspěvkem 500 korun ke starobnímu důchodu, a to za každé dítě. Pokud tedy například žena vychovala tři děti, dostane navíc k důchodu 1500 korun.

Nárok na tento bonus budou mít stávající starobní důchodci i ti, kteří do důchodu půjdou v následujících letech nebo měsících. Novinka by měla začít platit od roku 2023, takže poprvé by lidé peníze navíc mohli dostat ve výplatě důchodu, která proběhne v lednu 2023.

Na výchovné má vždy nárok jen jeden z rodičů, a to ten, který se o dítě staral déle. Pokud bude mezi rodiči spor a nedovedou se dohodnout, komu bude bonus náležet, rozhodne o nároku ve správním řízení Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Vzhledem k tomu, že ČSSZ u mužů neeviduje výchovu dítěte, budou si muset o zvýšení důchodu požádat. Ženám by se důchod za všechny děti měl zvýšit automaticky. A v případě, že muž oprávněně doloží svou péči o děti, důchod ženě se pak zase sníží.

Nárok nemají všichni

Zákon stanovuje i některé výjimky, takže část lidí peníze navíc nedostane. Nárok nebudou mít tyto skupiny:

  • Důchodci, kteří pobírají takzvaný transformovaný důchod a nezískali minimální dobu důchodového pojištění. Pokud tedy někdo pobíral invalidní důchod a po dosažení 65 let mu bude tento důchod změněn na starobní, bonus 500 korun za dítě nezíská.
  • Lidé, kteří již dosáhli důchodového věku, ale stále pobírají invalidní důchod.
  • Muži, kteří mají na bonus nárok, ale nepožádají o něj do dvou let od začátku platnosti zákona. V takovém případě automaticky peníze připadnou ženě.
  • Lidé, kteří svému dítěti ubližovali, sexuálně ho zneužívali nebo ho týrali.

Obecně se výchovné týká starobních důchodců, kteří měli zároveň dostatek odpracovaných let, tedy důchodového pojištění. Není přitom důležité, zda jde o důchod řádný, nebo předčasný.

Chudých důchodců je více, než si politici připouští. Na průměrnou penzi nedosáhne milion z nich

Prošla také vyšší valorizace

Návrh o výchovném byl napsán tak, že jeho schválením nebylo umožněno hlasování o většině dalších pozměňovacích návrhů. Poslanci tak vůbec nehlasovali například o dřívějším odchodu do důchodu pro náročné profese, mimořádném příspěvku 1000 korun pro všechny důchodce nebo o snížení důchodů významným představitelům komunistického režimu.

Prošel ale návrh na dřívější odchod do důchodu pro pracovníky integrovaného záchranného systému (IZS), tedy například pro hasiče, policisty nebo záchranáře. Pokud budou mít za sebou 20 let služby, budou mít nárok na dřívější důchod bez penalizace.

Vzhledem k tomu, že výchovné i dřívější důchody pro složky IZS byly podány jako pozměňovací návrhy k zákonu o mimořádné valorizaci, bylo automaticky schváleno mimořádné navýšení valorizace důchodů pro rok 2022 o 300 korun. Znamená to, že všechny důchody budou v lednu zvýšeny nejen o zákonnou valorizaci, která by měla být v průměru 497 korun, ale také o mimořádných 300 korun. Díky tomu si procentně polepší hlavně lidé s nižšími důchody.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu