Meziměsíční inflace roste, ale na další mimořádnou valorizaci důchodů to zatím nevypadá

Nárůst inflace mezi červnem a červencem činil 0,5 procent, což je docela vysoká úroveň. Je srovnatelná s obdobím před dvěma lety, které vedlo k první mimořádné valorizaci v červnu 2022. Další vývoj je ale nejistý, navíc se pravidla valorizací brzy změní.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) za červenec naznačují klesající trend meziroční inflace. Ceny meziročně stouply o 8,8 %, v červnu byla hodnota inflace 9,7 %. Výpočty valorizace důchodů nicméně zohledňují inflaci meziměsíční, která momentálně roste.

Ceny se mezi červnem a červencem zvýšily o 0,5 %. To je poměrně významný nárůst, zejména s ohledem na to, že pokračuje už třetí měsíc v řadě. V květnu a v červnu činila meziměsíční inflace shodně 0,3 %.

Vývoj meziměsíční inflace se promítá do řádné i mimořádné valorizace důchodů. Řádná valorizace v lednu 2024 bude zohledňovat inflaci do června. Od července se tedy sleduje inflace pro valorizaci v lednu 2025 nebo pro případnou mimořádnou valorizaci, která nastane v případě, že souhrn meziměsíční inflace dosáhne 5 %.

V letošním roce už další mimořádná valorizace neproběhne, pokud ale bude růst cen pokračovat podobným tempem, nelze vyloučit mimořádnou valorizaci během roku 2024. Zatím je pravděpodobnost velmi malá, ale bude záležet na dalším vývoji.

Například ekonom Lukáš Kovanda si myslí, že letos už inflace příliš klesat nebude. „Meziměsíční růst cen v červenci zrychlil z červnové úrovně 0,3 procenta. Meziroční inflace tak klesá zejména z důvodu vysoké loňské základny meziročního srovnání. V příštích měsících proto už nelze čekat tak výrazný pokles meziroční inflace, jak byl patrný v první letošním pololetí. A to zejména právě z toho důvodu, že zeslábne efekt vysoké základny meziročního srovnání,“ konstatoval Kovanda.

Podle něj se inflace do konce letošního roku bude pohybovat i nadále kolem nynější úrovně nebo jen mírně pod ní. Za celý rok 2023 očekává hodnotu inflace na 10,8 %. „V příštím roce pak inflace klesne do blízkosti inflačního cíle České národní banky ve výši dvou procent,“ predikuje Lukáš Kovanda.

Předběžná kalkulačka valorizace důchodů v lednu 2024

Guvernér České národní banky Aleš Michl si rovněž myslí, že výraznější pokles inflace nastane až v příštím roce. „Co se týká dalšího výhledu, aktuálně vidíme jako bankovní rada rok 2024 jako nadějný pro dosažení nízké inflace,“ uvedl guvernér v rozhovoru pro deník Právo.

Poslanci nedávno schválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která mění pravidla pro řádné i mimořádné valorizace. Nyní budou návrh zákona projednávat senátoři, a pokud ji schválí, začne pravděpodobně platit od začátku září 2023.

Započítávání inflace v případě řádné lednové valorizace se téměř nezmění, pouze s tím rozdílem, že se vždy bude zohledňovat pouze takzvaná důchodcovská inflace (nyní se porovnává s běžnou inflací a využívá se ta vyšší). Výraznou proměnu ovšem čeká mimořádnou valorizaci. Ta v současné podobě přestane existovat a nahradí ji dočasný příspěvek k důchodu, který bude inflaci zohledňovat jen z části. Detailně jsou plánované změny popsány v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu