Marian Jurečka již počítá s dalším zvýšením důchodů a odhaduje částku až 700 korun

Další mimořádná valorizace důchodů pravděpodobně proběhne v červnu příštího roku. Potvrdil to také ministr Marian Jurečka, podle kterého se průměrný důchod navýší až o 700 korun. Podrobnější informace by mohly být k dispozici v druhé polovině ledna či února.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Podobně jako v letošním lednu bude zřejmě i v lednu 2023 překročena hranice 5 % u součtu meziměsíční inflace. A zákon stanovuje, že po pěti měsících od tohoto okamžiku dojde k mimořádnému zvýšení procentní výměry důchodů právě o tuto míru inflace.

Po řádné lednové valorizaci tak bude zřejmě v červnu následovat mimořádná valorizace. Nově to potvrdil také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, podle kterého by mohlo dojít v průměru k navýšení až o 700 korun.

„Víme, že ta situace pravděpodobně nastane, jsme si toho vědomi, ta kalkulace je takto opravdu objektivně nastavena kolem 20 miliard korun. A pak to může v průměru vycházet někde mezi 670 a 700 korunami. Ale bavíme se o průměrné výši důchodů, pak to přesně dopočítáme v okamžiku, kdy budeme mít přesnou informaci od Českého statistického úřadu,“ uvedl ministr Jurečka v pořadu Události v České televizi.

Jasněji bude zřejmě v únoru

Přesné údaje o podobě mimořádné valorizace zatím nejsou k dispozici a k výpočtu je nutné, jak ministr Jurečka nastínil, znát přesné údaje o inflaci. Čísla o inflaci za prosinec 2022 Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní 11. ledna a čísla za leden 2023 pak 10. února. Pokud v jednom z těchto měsíců dojde k překonání pětiprocentní hranice, začnou úředníci ministerstva připravovat parametry výpočtu valorizace. Následně ministerstvo připraví nařízení, které poté schválí vláda.

Ekonomové nyní očekávají, že v nejbližších měsících bude inflace stále velmi vysoká. Například Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), očekává růst inflace až k úrovni 20 %. „V lednu je třeba počítat s návratem inflace až k úrovni osmnácti procent, neboť odezní efekt úsporného tarifu, přičemž ceny energií se zvýší k úrovni stropu, jež bude právě od ledna platit. ČNB ale zatím na inflační vývoj nebude reagovat zvýšením základní úrokové sazby,“ konstatoval Kovanda.

Je tedy téměř jisté, že v létě mimořádná valorizace proběhne. Naznačují to také propočty Národní rozpočtové rady (NRR), která podobně jako ministr Marian Jurečka očekává, že se tak stane v červnu. Zároveň ale upozorňuje, že v rozpočtu na příští rok na to zatím nejsou vyhrazeny potřebné finance. „Vyžádá si to dodatečné výdaje okolo 20 miliard Kč, které nejsou v aktuálním rozpočtu předpokládány,“ konstatovala NRR v posledním stanovisku k hospodaření státu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura ovšem kvůli chybějícím 20 miliardám korun novelu rozpočtu ani prohloubení plánovaného schodku neplánuje. „Není to ani jedno procento těch výdajů. Ta částka zní obrovsky, ale v míře příjmů a výdajů není tak vysoká. Myslím, že bychom to zvládli. Já bych nechtěl, aby byla novela státního rozpočtu,“ uvedl Stanjura pro Českou televizi.

Valorizace důchodů 2023: Kalkulačka zvýšení, doplatek a časté otázky k výplatě

Pouze procentní výměra

Problémem mimořádné valorizace je skutečnost, že se o míru inflace zvyšuje pouze procentní výměra důchodů, a nikoliv základní výměra, která pro všechny stejná. Výrazně více se tak navýší vyšší důchody, a naproti tomu ty podprůměrné na avizovanou částku 670 až 700 korun nedosáhnou. A vzhledem k tomu, že u nižších důchodů tvoří procentní výměra menší část celkové výše důchodu, je i valorizace v poměru k vyšším důchodům celkově nižší.

Marian Jurečka již řekl, že v této souvislosti připravuje změny, které by měly nespravedlnost reflektovat, zatím ale nebyly předloženy konkrétní návrhy ke schválení. Není proto pravděpodobné, že by se pravidla změnila ještě před mimořádnou valorizací, která proběhne v létě příštího roku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu