Konec obav z chudoby ve staří? Komise řeší solidární důchod pro všechny bez výjimek

Češi by se mohli dočkat základního solidárního důchodu pro všechny. Prozatím se na tom shodla důchodová komise na svém pátečním zasedání. Současný průběžný pilíř by se měl rozdělit na solidární a zásluhovou část, ukazuje první návrh.

Zdroj: Pixabay
Začala diskuse o solidárním důchodu pro všechny. (ilustrační foto)

Důchodová komise začala řešit reformu důchodového systému a také příjmy a výdaje v následujících desetiletích. První změnou by mohlo být rozdělení současného I. pilíře systému na dva samostatné. Takzvaný solidární pilíř by byl hrazen ze státního rozpočtu a klasický zásluhový pak z důchodového pojištění.

Nultý pilíř pro všechny

Zásadní změnou by přitom bylo, že každý byl měl nově nárok na základní minimální důchod. Jeho výše by přitom odpovídala minimálnímu životnímu standardu důchodců. Jinými slovy, žádný nový senior by už nezůstal úplně bez důchodu, popřípadě s důchodem tak nízkým, že nestačí na základní výdaje.

„Shoda byla jednomyslná. Všichni přítomní členové komise odhlasovali, že koncept rozdělení prvního pilíře na nultý a první se bude dál rozpracovávat. Budeme na něm pracovat a budeme všechny parametrické změny projednávat na dalších jednáních komise,“ řekla po jednání předsedkyně komise Danuše Nerudová.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by taková změna přinesla i zpřehlednění a vyšší srozumitelnost důchodů. První propočty resortu navíc ukázaly, že novinka by nemusela znamenat zvýšení státních výdajů na důchody. Detaily se ale budou teprve řešit.

Seniory čeká „jackpot“: Důchody opět rekordně porostou

Tisíce lidí s velmi nízkým důchodem

V současné době je v Česku bezmála 22 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 5000 korun. Ukazují to údaje důchodové ročenky za rok 2018. Jde obvykle o lidi, kteří nemají dostatečný počet „odpracovaných“ let nebo měli v práci velmi nízké platy. Mohou to být také lidé, kteří v době svého aktivního pracovního života odváděli na sociálním pojištění nízké částky, například kvůli tomu, že částečně pracovali takzvaně „načerno“.

Nižší důchody pobírá také řada bývalých podnikatelů a živnostníků nebo třeba umělců, kteří v uplynulých letech odešli do důchodu. Minimální odvody živnostníků jsou totiž výrazně nižší než odvody zaměstnanců, což se na výši důchodu projevuje.

Více k tématu