Seniory čeká „jackpot“: Důchody opět rekordně porostou

Průměrný důchod v Česku se od ledna zvýší o 900 korun měsíčně. Vláda definitivně schválila potřebné nařízení, které tento růst zajistí. Jenže ne všichni senioři se budou z této částky radovat.

Zdroj: Pixabay
Důchody opět porostou

Podle současné legislativy se má důchod vždy od ledna zvednout o růst cen a polovinu růstů reálných mezd, což by znamenalo průměrné zvýšení o 749 korun. Vláda ale navíc seniorům „přiklepla“ dalších 151 korun, takže celkově to bude 900 korun. Už dříve také poslanci schválili novou úpravu složení penze, kdy se mírně oslabila zásluhovost. To znamená více peněz pro chudší seniory.

Ne každý ale v lednu dostane celých 900 korun, valorizace se bude odvíjet od současného důchodu. Méně dostanou ti, kteří mají důchod nižší než 13 426, což je průměrný český důchod. Takže ten, do má nyní důchod například ve výši 10 000 korun, bude mít od ledna o 721 korun více, s důchodem 13 000 to bude zvýšení o 877 korun.

Další příklady vyšších důchodů na svém Facebooku zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD):

Příklady zvýšení důchodů od ledna 2020Zdroj: Facebook J. Maláčové

Ta zároveň upozornila na určitou nespravedlnost důchodu. „Vidíte ten rozdíl mezi průměrným důchodem mužů a žen? Proto si tentokrát ženy v průměru polepší o něco více. Sice chodí do důchodu dříve, ale část kariéry obětují péči o děti a rodinu. Proč by na to měly doplácet? A to je jen špička ledovce,“ uvedla Maláčová.

Rekordní zvyšování

Růst důchodů je jednou z priorit současné vlády v čele s Andrejem Babišem (ANO). Ostatně jde již o druhé takto výrazné zvýšení důchodu v řadě, o 900 korun rostly důchody už letos v lednu. Do roku 2016 rostly důchody výrazně méně, například v letech 2011 až 2016 se zvýšily jen zhruba o necelou tisícikorunu.

Na rozdíl od minulých valorizací se nyní dbá i na to, aby důchody rostly i lidem, kteří je mají velmi nízké. Dříve totiž z valorizace „těžili“ hlavně ti, kteří už měli důchody nadprůměrné.

Více k tématu